Οινοποιεία και αμπελώνες στη Χαλκιδική

Οινοποιεία και αμπελώνες στη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική μπορεί να θεωρείτε ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός διάσημος για τις πανέμορφες παραλίες της και την υπέροχη φύση της, αλλά οι διαδρομές της δεν οδηγούν μόνο στις όμορφες παραλίες ή τους κρυμμένους ορεινούς θησαυρούς αλλά και σε υπέροχους αμπελώνες και οινοποιεία που δημιουργούν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά.

Οι αμπελώνες της Χαλκιδικής καλλιεργούνται στη Δυτική Ακτή (Νέα Προποντίδα, Άγιος Παύλος), στο μεσαίο "πόδι", τη Σιθωνία, στην Ορεινή Χαλκιδική (Αρναία και Μαραθούσα) αλλά και στο Άγιο Όρος. Οι λάτρεις του κρασιού θα εντοπίσουν το ενδιαφέρον τους για οινοτουρισμό στη Χαλκιδική, στην οποία εξελίσσεται η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής, μία από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από τον οικισμό του Αγίου Παύλου, μια περιοχή κατάφυτη από αμπελώνες. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου ανακαλύφθηκε ο «Αρχάνθρωπος», ο σκελετός του αρχαιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη. Συνεχίστε στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας, όπου οι κατάφυτες πλαγιές του Μελίτωνα κατηφορίζουν για να σμίξουν με τα κρυστάλλινα νερά του Τορωναίου κόλπου. Σημειώστε ότι ο αμπελώνας των "Πλαγιών του Μελίτωνα" είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και αποτελεί μοντέλο βιολογικής αμπελουργίας. Ανηφορίστε στην ορεινή Χαλκιδική, σ’ ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Χαλκιδικής, την Αρναία, για να φτάσετε μέχρι το Άγιο Όρος, στη Χρωμίτσα.

Σχεδιάστε την περιπλάνηση σας σε ένα από τα οινοποιεία της Χαλκιδικής, περιηγηθείτε στους ατελείωτους αμπελώνες και δοκιμάστε εξαιρετικά κρασιά:

Επισκεφτείτε ένα οινοποιείο στον Άγιο Παύλο

Επισκεφτείτε ένα οινοποιείο στη Σιθωνία

Επισκεφτείτε σε οινοποιείο στην Αρναία

Επίσκεψη σε οινοποιείο στη Μαραθούσα

 

Η Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής είναι μία οινική διαδρομή που εντάσσεται στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας και διασχίζουν τα πιο γραφικά σημεία μιας αμπελουργικής ζώνης. Αν θέλετε να εξερευνήσετε και να μάθετε περισσότερα για τα κρασιά της Ελλάδος και της Βόρειας Ελλάδας, μπορείτε να επισκεφτείτε τους παρακάτω ιστοτόπους:

Οίνοι "Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης":

Ο αμπελώνας της Χαλκιδικής δίνει τους οίνους ΠΓΕ Χαλκιδική (Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής), ενώ ειδικότερα ο αμπελώνας της Σιθωνίας, παράγει τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΓΕ Σιθωνία (Τοπικός Οίνος Σιθωνίας) και ο αμπελώνας του Αγίου Όρους τους οίνους ΠΓΕ Άγιο Όρος (Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος). Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες επιτρέπουν σε εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά και Ροδίτης, να «δίνουν» λευκούς οίνους υψηλής ποιότητας. Μεταξύ των ερυθρών, το περίφημο ελληνικό Λημνιό, που αναφέρεται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει.

Το γνωρίζετε?

 Τα επώνυμα Ελληνικά κρασιά, με περισσότερες από 300 γηγενείς ποικιλίες προσφέρουν πολύ περισσότερα από υπέροχα αρώματα και γεύσεις. Πίνοντας ένα ποτήρι Ελληνικού κρασιού, πρόκειται ουσιαστικά για μία εξερεύνηση που εμπλουτίζει τις οινικές εμπειρίες.

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X