Επισκεφτείτε ένα οινοποιείο στη Σιθωνία

Επισκεφτείτε ένα οινοποιείο στη Σιθωνία

Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής του Μελίτωνα δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για τη καλλιέργεια 24 εκλεκτών ποικιλιών, που ευδοκιμούν στις νοτιοδυτικές πλαγιές σε υψόμετρο 200-300μ.

Έτσι από το Ασύρτικο, το Αθήρι, τη Μαλαγουζιά, το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Ροδίτη, παράγονται λευκοί οίνοι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Η Μαλαγουζιά, μια από τις πιο αρχαίες λευκές ποικιλίες του κόσμου, σχεδόν εξαφανισμένη, αναβίωσε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς όπου μετά από πειραματικές φυτεύσεις αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της ποικιλίας για την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών και ισορροπημένων οίνων, με υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Μεταξύ των ερυθρών επικρατεί το περίφημο ελληνικό Λημνιό, που είναι η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου που αναφέρεται και στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, το οποίο συνοδεύεται από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Saunignon, Cabernet Franc, Merlot, Cinsault και το Syrah, οι οποίες σε υψόμετρο 300-400μ έχουν προσαρμοστεί θαυμάσια στις δροσερές βόρειο-ανατολικές πλαγιές της περιοχής.

Σήμερα ο αμπελώνας των «Πλαγιών του Μελίτωνα» αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, σύμφωνα με τις σημερινές διεθνείς τάσεις για σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή και στο περιβάλλον.

Τα φημισμένα κρασιά της αρχαιότητας με τα τοπωνύμια Τορώνη, 'Aκανθος, και Όλυμπος, που αναφέρονται σε πολλά κείμενα της εποχής εκείνης, ήταν οι πρόγονοι των σημερινών, που προέρχονται από την νομοθετημένη πλέον Ονομασία Προελεύσεως "Πλαγιές Μελίτωνα" Ανωτέρας Ποιότητος.

Η σκέψη για τη αναβίωση αυτής της περιοχής, γεννήθηκε γύρω στο 1965 από τον Γιάννη Καρρά που αποφάσισε να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της πολύτιμης αυτής προίκας που η φύση δώρισε απλόχερα στις μοναδικές Πλαγιές του Μελίτωνα.

Πληροφορίες:

Κτήμα Πόρτο Καρρά
Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία | 63081 | Χαλκιδική
23750-77000
wines@portocarras.com
www.portocarraswines.gr

Μη χάσετε!

Μία ξενάγηση στη μοναδική Βίλα Γαλήνη, το σύμβολο του Κτήματος Porto Carras.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X