Τοπικές γιορτές και πανηγύρια στη Χαλκιδική

Τοπικές γιορτές και πανηγύρια στη Χαλκιδική

Τα πανηγύρια και οι τοπικές γιορτές αποτελούσαν πάντα μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής της Χαλκιδικής. Τα πανηγύρια έχουν μια μακριά ιστορία και σε όλη τη διαχρονική τους πορεία, συνδύαζαν πάντα πολλά πράγματα στη Χαλκιδική. Συνδύαζαν το θρησκευτικό στοιχείο με τα στοιχεία της διασκέδασης, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας, με την έννοια της εμποροπανήγυρης.

 

Ολο το χρόνο, σε κάθε χωριό της Χαλκιδικής -τηρώντας τα ήθη και έθιμα- οργανώνονται πανηγύρια σε ξωκλήσια και μοναστήρια. Είναι οι μοναδικές εκείνες στιγμές όπου τα μέλη της κοινότητας θα βρεθούν μαζί για να γιορτάσουν τον άγιο τους και έπειτα, θα διασκεδάσουν με φαγοπότι, χορό και τραγούδι!

Εκτός βέβαια από τα πανηγύρια, σε διάφορα μέρη της Χαλκιδικής πραγματοποιούνται -συνήθως το καλοκαίρι- τοπικές γιορτές όπως η γιορτή της σαρδέλας στα Νέα Μουδανιά και τα Νέα Ρόδα, η γιορτή ελιάς στην Όλυνθο, η γιορτή μυδιού στην Ολυμπιάδα, η γιορτή ρακιού στα Βράσταμα, η γιορτή μανιταριού στον Ταξιάρχη και πολλές άλλες.

Αξίζει να επισκεφτείτε:

Και βέβαια, στη Χαλκιδική διοργανώνεται μία από τις αρχαιότερες εμποροπανήγυρις, το πανήγυρη του Αγίου Μάμαντα, το οποίο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκεί για τέσσερις ημέρες. Πρόκειται για μια παραδοσιακή εμποροπανήγυρη που πλαισιώνεται από ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, όπως το συμπόσιο του Αγίου Μάμαντα (γεύμα με ψητά λουκάνικα), συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και πολλά ακόμη.

Μη το χάσετε!

Ρωτήστε τους ντόπιους σε ποιο χωριό γίνεται πανηγύρι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X