Δάσος Ταξιάρχη

Δάσος Ταξιάρχη

Το πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη -με έκταση που αγγίζει τα 60.000 στρέμματα- βρίσκεται στο κέντρο της Χαλκιδικής, στις νότιες και νοτιοδυτικές πλαγιές του Χολομώντα.

Το δάσος αποτελεί φυσικό πεδίο πρακτικής και πειραμάτων για τους φοιτητές, αλλά και μια εξαιρετική εκδρομή για τους λάτρες της φύσης, που περιλαμβάνει οικοτουριστικούς ξενώνες, μονοπάτια για περπάτημα, ποδηλασία και ιππασία μέσα στα δάση, και ξέφωτα με συγκλονιστική θέα.

Στο δάσος υπάρχουν επίσης πολλές πανέμορφες περιπατητικές διαδρομές, έτοιμες για εξερεύνηση. Ο περιηγητής μπορεί να περπατήσει στα μονοπάτια να δει πηγές, ρέματα, μικρούς καταρράκτες, να απολαύσει τον καθαρό αέρα του βουνού και να ασχοληθεί με ποικίλες δραστηριότητες (αναρρίχηση, ιππασία, ποδήλατο, τοξοβολία κλπ.). Αφού ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα σας, πριν φύγετε σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε μία από τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, με τοπικά προϊόντα, για φαγητό.

 

Ο Ταξιάρχης ή το "χωριό των Χριστουγέννων" ονομάζεται έτσι καθώς η μοναδική καλλιέργεια που μπορεί να επιβιώσει στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και τις χαμηλές θερμοκρασίες στο βουνό αυτό είναι τα έλατα που χρησιμοποιούνται ως χριστουγεννιάτικα δέντρα. Περίπου από το 1970 ξεκινάει η καλλιέργεια της ελάτης για χριστουγεννιάτικα δέντρα που ενισχύει σημαντικά το εισόδημα των κατοίκων. Οι σπόροι των δέντρων φυτεύονται σε αγροτεμάχια, αναπτύσσονται για δέκα πέντε χρόνια και στη συνέχεια πωλούνται κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Τα δέντρα δεν κόβονται από το δάσος. Στο δάσος του Ταξιάρχης παράγεται πάνω από το 70% των χριστουγεννιάτικων δέντρων της Ελλάδος!

Στο πανεπιστημιακό δάσος του Ταξιάρχη υπάρχει και μια σύγχρονη μονάδα για την καλλιέργεια βοτάνων, όπου συλλέγονται, αποξηραίνονται και πωλούνται θεραπευτικά φυτά, όπως το τσάι.

Αξίζει να δείτε:

  • Να περπατήσετε ένα από τα πανέμορφα μονοπάτια του δάσους γεμάτα πεύκα, έλατα, δρύες και οξιές που εναλλάσσονται με καστανιές και αιωνόβιες βελανιδιές, ενώ άφθονα είναι τα ρυάκια και οι πηγές.
  • Να μαζέψετε άγρια βότανα και τσάι του βουνού που αναπτύσσονται στο δάσος!.
  • Να επισκεφτείτε το Δασικό Μουσείο Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη, το οποίο προβάλλει τη χλωρίδα και την πανίδα και τους φυσικούς πόρους της περιοχής. Τηλ: 23710.942.95.

Μη το χάσετε!

Να προμηθευτείτε παραδοσιακά προϊόντα από τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό «Δρυάδες». Οι γυναίκες του χωριού χρησιμοποιώντας αγνά υλικά της περιοχής φτιάχνουν εξαιρετικά προϊόντα με σπιτική φροντίδα και μεράκι.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X