Όρος Ίταμος (ή Δραγουδέλης)

Όρος Ίταμος (ή Δραγουδέλης)

Το ορεινό συγκρότημα του Ιτάμου, φτάνει σε ύψος τα 811 μέτρα, ή Δραγουντέλη -όπως το αποκαλλούν οι ντόποιοι- είναι το μεγαλύτερο βουνό στη Σιθωνία. Στην κεντρική δασική ζώνη, κοντά στην κορυφή, βρίσκονται κάποιοι σπάνιοι και αρχαίοι ίταμοι (μια σπάνια ποικιλία ελάτης), από τους οποίους το βουνό πήρε το όνομά του.

 

Στην κεντρική δασική ζώνη, κοντά στην κορυφή, βρίσκονται κάποιοι σπάνιοι και αρχαίοι ίταμοι (μια σπάνια ποικιλία ελάτης), από τους οποίους το βουνό πήρε το όνομά του. Ο αρχαιότερος έχει ηλικία 2000 ετών. Μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή με αυτοκίνητο, μέσω του οικισμού του Παρθενώνα. Μέσα στο δάσος υπάρχουν μονοπάτια, ιδανικά για πεζοπορία και mountain bike. Από την κορυφή θα έχετε ανεμπόδιστη και μαγευτική θέα προς τη Σιθωνία, την Κασσάνδρα και το Άγιο Όρος. Οι πλαγιές του Ιτάμου καλύπτονται από διάφορα είδη κωνοφόρων. Πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή με σημαντική χλωρίδα και πανίδα. Διάφορα είδη λύκων, αλεπούδων, λαγών και αγριόχοιρων κατοικούν στο δάσος. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν και ελάφια στην περιοχή.

Ο Ίταμος είναι ένα άγνωστο βουνό για τους περισσότερους, χαμηλό σχετικά αλλά πανέμορφο! Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως χαμένος παράδεισος. Η περιοχή καλύπτεται από κοινά πεύκα στα χαμηλά, ενώ πάνω απο τα 600-700 μ. περίπου κυριαρχούν τα δάση με τα μαυρόπευκα και λίγα Έλατα.

Το όρος  Ίταμος, προστατευόμενος βιότοπος, είναι ιδεώδες για περιπατητικές ή και ποδηλατικές διαδρομές.

Αξίζει να δείτε:

  • Τους επιβλητικούς ογκόλιθους-φυσικά γλυπτά στην κορυφή του βουνού!
  • Των 2.000 ετών γηραιό δέντρο Ίταμο, που αποτελεί διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και είναι ο γηραιότερος αντιπρόσωπος της οικογένειας του στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κοινή ονομασία του είναι ίταμος ή ήμερο έλατο ή δέντρο του θανάτο. Είναι ένα μυστηριώδες δέντρο. Εκτός από το σαρκώδες τμήμα του καρπού του, όλα τα άλλα μέλη του είναι τοξικά. Ο ίταμος προκαλεί το θάνατο αλλά δεν πεθαίνει ποτέ.

Μη το χάσετε!

Να πάρετε μέρος στην ετήσια δράση "το πέρασμα στο Δραγουδέλη"
που είναι μία γιορτή της φύσης!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X