Όρος Άθως

Όρος Άθως

Ο Άθως είναι το βουνό της ανατολικότερης χερσονήσου της Χαλκιδικής. H χερσόνησος του Άθω φιλοξενεί 20 ορθόδοξα μοναστήρια, αποτελεί αυτοδιοικούμενη μοναστική πολιτεία εντός της ελληνικής επικράτειας και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το όρος Άθως έχει απότομες πλαγιές με πυκνή δασική βλάστηση και φτάνει σε ύψος τα 2.033 μέτρα. Βρίσκεται δε στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου. Ο ορεινός όγκος χαράσσεται από βαθιά φαράγγια, κατά μήκος των οποίων αναπτύσσονται βαθιοί χείμαρροι και αμέτρητα ρυάκια. Μόνο το νότιο άκρο της χερσονήσου είναι σχετικά ξερό. Η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, που φιλοξενεί πολυάριθμα οικοσυστήματα.  Υπάρχει μια ζώνη αειθαλών μεσογειακών δέντρων, που περιλαμβάνει πεύκα, πρινόδεντρα,  έλατα, αγριελιές, δάφνες, οξαγκαθιές, ερείκες. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα υπάρχουν δάση φυλλοβόλων: βελανιδιάς, καστανιάς, μαύρης πεύκης και φιλύρας. Ακόμη ψηλότερα φύεται η χαμηλή βλάστηση που είναι κοινή στους ψηλούς ορεινούς όγκους.

Γεωμορφολογικά εντυπωσιάζει με το κωνικό σχήμα του που ξεκινάει από τη θάλασσα να αναδύεται απότομα και κοφτά στην κορυφή του. Από αρχαιοτάτων χρόνων κατέχει ξεχωριστή θέση στις μεταφυσικές αναζητήσεις των ανθρώπων και κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς αιώνων, είναι ως γνωστόν αφιερωμένο στη λατρεία της Παναγίας με την πρόσβαση εντός της χερσονήσου αλλά και την προσέγγιση, να απαγορεύεται αυστηρά στις γυναίκες. Ακόμα και τα μοναστικά ιδρύματα είναι αφιερωμένα στη μνήμη ανδρών αγίων ενώ η μοναδική γυναίκα που “κατέχει θέση” στο Άγιον Όρος, πλην της Παναγίας, είναι η μητέρα της, η Αγία Άννα, η οποία τιμάται στην ομώνυμη Σκήτη απ’ όπου και η αναφόρα για την κορυφή του βουνού. Πρόκειται για μία από τις πιο επίπονες αναβάσεις στην Ελλάδα (ίσως η πιο κουραστική) καθώς ξεκινάει από το μηδενικό επίπεδο της θάλασσας κι αφού διασχίσεις στην κυριολεξία ολόκληρο το βουνό, φτάνεις σε ανώτερο υψόμετρο στην κορυφή του, στα 2033 μέτρα.

Αξίζει να δείτε:

  • Να περπατήσετε στα παλιά Αθωνικά μονοπάτια (καλντερίμια), που από τους Βυζαντινού χρόνους χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να μεταφέρουν την πραγμάτια τους.
  • Να επισκεφτείτε ένα από τα 20 μοναστήρια που είναι 1.000 ετών!
  • Να θαυμάστε ίσως την πιο παρθένα φύση της Ελλάδος, η οποία παραμένει σχεδόν ανέγγιχτη για χίλια χρόνια!

Μη το χάσετε!

Να δείτε την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X