Χολομώντας

Χολομώντας

Στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Χαλκιδικής δεσπόζει ο ορεινός όγκος του Χολομώντα, προσφέροντας συγκλονιστική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Πρόκειται για έναν ορεινό σχηματισμό απίστευτης ομορφιάς, που προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα προς όλες τις γειτονικές περιοχές και φτάνει σε ύψος τα 1165 μέτρα.

 

Στην αρχαιότητα, ο Χολομών φημιζόταν για την ποιότητα της ξυλείας του, την οποία τιμούσαν δεόντως οι ναυπηγοί. Επιβλητικά δέντρα αναπτύσσονται έως πολύ ψηλά στις πλαγιές του. Οι δρυς κυριαρχούν στα χαμηλότερα υψόμετρα και καρυδιές, πεύκα, έλατα and οξιές  στα ψηλότερα. Συχνά τα δέντρα παραχωρούν τη θέση τους σε ξέφωτα πλημμυρισμένα με αγριολούλουδα. Η περιοχή είναι επίσης γνωστή για τα μανιτάρια της, που φύονται δίπλα σε άγρια βότανα, τσάι του βουνού και ρίγανη. Υπάρχουν επίσης πολλά ενδημικά είδη πτηνών και άγρια ζώα.

Ο Χολομώντας που είναι το 2ο πιο ψηλό βουνό μετά το όρο Άθως, καλύπτει μία έκταση 275.000 στρεμμάτων στο κέντρο της Χαλκιδικής. Από αυτά 21.000 στρέμματα αποτελούν Καταφύγιο Άγριας Ζωής, στην περιοχή Προφήτη Ηλία Πολύγυρου. Ένα ακόμη Καταφύγιο με έκταση 16.500 στρεμμάτων βρίσκεται στην περιοχή της Αρναίας, ενώ 14.460 στρέμματα στο βουνό αποτελούν Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα NATURA 2000, 212.480 στρέματα του Χολομώντα προστατεύονται και έχουν χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Προστασίας.

Το δάσος του Ταξιάρχη:

Το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη – Βραστάμων είναι δημόσιο δάσος του οποίου η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Κράτος. Καταλαμβάνει έκταση 58.000 στρεμμάτων στις Νότιες και Νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Χολομώντα Χαλκιδικής.

Το δάσος του Ταξιάρχη θεωρείτε και όχι άδικα το "χωριό των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων" καθώς το 75% της εγχώριας παραγωγής Χριστουγεννιάτικων ελάτων γίνεται εδώ!

Μη το χάσετε!

  • Να αγοράσετε τσάι του βουνού και άγρια βότανα!
  • Να περπατήστε σε μία από τος πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X