Στρατονικό όρος

Στρατονικό όρος

Το Στρατονικό όρος βρίσκεται πάνω από τα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Στην περιοχή υπάρχουν εκπληκτικά δάση βελανιδιάς, παλαιές, πανύψηλες οξυές, καστανιές και πολλά ακόμη είδη πλούσιας χλωρίδας.

Πρόκειται για ένα λιγότερο γνωστό ορεινό όγκο της Χαλκιδικής, όμως κρύβει πάνω του άπειρες ομορφιές. Αν και το ύψος του δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 900 μέτρα, δεν υπολείπεται σε ομορφιά από άλλα όρη με αρκετά μεγαλύτερο υψόμετρο.

Δροσερά, καθαρά νερά σβήνουν τη δίψα των υλοτόμων και αναζωογονούν τους χιλιάδες ορειβάτες που απολαμβάνουν την ανάβαση στα μονοπάτια του βουνού. Αγριόχοιροι, ζαρκάδια, λαγοί, μπεκάτσες, διάφορα πουλιά και έντομα βρίσκουν μόνιμο καταφύγιο μέσα στα δέντρα και τους θάμνους του βουνού που φτάνει σε ύψος τα 913 μέτρα.

Τα αιωνόβια δάση οξιάς, δρυός και καστανιάς δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον και ομορφαίνουν την ανατολή πλευρά της Χαλκιδικής. Μία οικεία εικόνα που θα συναντήσετε ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση είναι τα εργατικά μουλάρια φορτωμένα με ξυλεία να βαδίζουν στα όμορφα μονοπάτια. Παράλληλα, το Στρατονικό όρος είναι ένα ζωντανό βουνό από πλευρά πανίδας - πάνω από 600 είδη φυτών έχουν καταγραφεί ενώ τα 38 αναφέρονται ως σπάνια είδη! Πλήθος αμφιβίων, ερπετών, πτηνών και θηλαστικών απαντώνται στο συγκεκριμένο όρος και μάλιστα σε υγιείς πληθυσμούς.

Αξίζει να δείτε:

  • Να πάρετε μέρος στον ορεινό αγώνα τρεξίματος που ονομάζεται Sougliani trail και είναι μήκους σχεδόν 25 χιλιομέτρων και 1500 μέτρων θετικών υψομετρικών διαφορών.
  • Να περπατήστε σε ένα από τα πανέμορφα μονοπάτια του βουνού και να περάσετε από το σημείο, Κορακόπετρα, ένα βραχώδες μπαλκόνι που επιβλέπει αγέρωχα το Στρυμονικό κόλπο.

Μη το χάσετε!

Επισκεφτείτε τους 2 μικρούς γοητευτικούς καταρράκτες
που βρίσκονται μεταξύ Βαρβάρας και Ολυπιάδας!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X