Νέα Φώκαια

Νέα Φώκαια

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 70 χιλ

 

Η Νέα Φώκαια είναι ένα μικρό ψαροχώρι με όλα αυτά που θέλεις και αγαπάς σε ένα ελληνικό παραθαλάσσιο μέρος!

Έχει ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι, όπου πηγαινοέρχονται ψαράδικα και ιστιοπλοϊκά, με όμορφη θέα από την προκυμαία. Διαθέτει μια εντυπωσιακή, αμμώδη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες, Έχει τα καφέ και τις ταβέρνες του πάνω στο κύμα, τα χαριτωμένα, παραδοσιακά στενά σοκάκια του χωριού του και διάφορα ενοικιαζόμενα δωμάτια για να διανυκτερεύσετε.

Η Νέα Φώκαια ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας μετά την Μικρασιατική καταστροφή ενώ η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Στο λιμάνι του χωριού δεσπόζει ένας βυζαντινός πύργος ύψους 17 μέτρων που ανήκε σε μετόχη της μονής του Αγίου Παύλου και αποτελούσε κατά την επανάσταση του 1821 το στρατηγείο του αρχηγού της επανάστασης στη Χαλκιδική, Εμμανουήλ Παπά. Το πανηγύρι του χωριού πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στις 29 και 30 Ιουνίου στη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Αξίζει να δείτε:

  • Το σήμα κατατεθέν του χωριού, τον βυζαντινό Πύργο της Νέας Φώκαιας που δεσπόζει επιβλητικός στο λόφο που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού και χτίστηκε το 1407.
  • Το αγίασμα του Αποστόλου Παύλου το ποίο πρόκειται για ένα εξωκλήσι λαξευμένο στο βράχο που σύμφωνα με την παράδοση βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να διδάξει.

Μη το χάσετε!

Να παραβρεθείτε στο πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X