Βυζαντινός Πύργος Νέας Φώκαιας

Βυζαντινός Πύργος Νέας Φώκαιας

Σήμα κατατεθέν του χωριού, ο βυζαντινός αυτός Πύργος δεσπόζει επιβλητικός στο λόφο
που βρίσκεται δεξιά του λιμανιού της Νέας Φώκαιας.

 

Ο πύργος της Νέας Φώκαιας δεσπόζει στον λόφο που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του λιμανιού της και είναι γνωστός και ως «πύργος του Αγίου Παύλου». Έχει ύψος 17 μέτρα και αποτελεί κομμάτι μιας βυζαντινής οχύρωσης, που κατά πάσα πιθανότητα χτίστηκε το 1407, ενώ ένα μέρος της καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1821. Η οχύρωση είχε χτιστεί για να προστατεύονται οι αγρότες που εργάζονταν στο μετόχι της μονής του Αγίου Παύλου. Ο Πύργος είναι χτισμένος με υλικά αρχαίων οικοδομών.

Στο λόφο του Πύργου, όπου υψώνεται επιβλητικά ο Πύργος είχε δημιουργηθεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους ένας σημαντικός οικισμός ο οποίος ανάγεται γύρω στα 5.000 π.Χ. Ο λόφος ήταν πολύ μεγαλύτερος προς την πλευρά της ακτής και η στάθμη της θάλασσας χαμηλότερη κατά δέκα μέτρα τουλάχιστον, με συνέπεια η ακτογραμμή να βρίσκεται πολύ πιο βαθιά από την σημερινή.

Στο χώρο αυτό αναπτύχθηκε βαθμιαία μετά το 1407 το μετόχι της Αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παύλου που ήταν από τα αξιολογότερα της Μονής. Η παρουσία της Μονής και τα δικαιώματά της αρχίζουν το Φεβρουάριο του 1407 με την έκδοση του χρυσόβουλου του Ιωάννου Ζ’ Παλαιολόγου ο οποίος ήταν «Δεσπότης» της τότε ημιαυτόνομης Θεσσαλονίκης. Τότε ή λίγο αργότερα ίσως να κτίστηκε και ο πύργος. Το 1821 πυρπολήθηκε και το 1976 ανακατασκευάστηκε.

Στον Πύργο αυτό το 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του ως αρχηγός της επανάστασης στη Χαλκιδική και από εκεί διεύθυνε τον αγώνα. Επίσης ο πύργος την εποχή των Παλαιολόγων χρησίμευε για τον έλεγχο της καλλιέργειας ελαιόδεντρων. καθώς εκεί υπήρχαν οι αρχαιότεροι ελαιώνες της περιοχής όπως επίσης για την παραγωγή λαδιού και την μεταφορά του στην Θεσσαλονίκη.

Σήμερα από τα χτίσματα του μετοχιού σώζονται μόνο δύο τμήματα των δύο μεγάλων ισογείων πτερύγων του 19ου αιώνας και ο ναός των Δώδεκα Αποστόλων. Ο ναός αυτός περιλαμβάνει δύο οικοδομικές φάσεις. Το ανατολικό μισό του χρονολογείται πριν την επανάσταση του 1821, ενώ το δυτικό μισό του ανάγεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Όλες οι εγκαταστάσεις του μετοχιακού συγκροτήματος υπήρχαν γύρω από τον Πύργο μέχρι το 1930 όπου και καταστράφηκαν.

Αξίζει να δείτε:

  • Δίπλα στον πύργο βρίσκεται ο μετοχιακός ναός των Αγίων Αποστόλων χτισμένος το 1868.
  • Στην ανατολική πλευρά του χωριού, βρίσκεται το "Αγίασμα" του Αποστόλου Παύλου, ένα εξωκλήσι λαξευμένο στο βράχο που σύμφωνα με την παράδοση βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να διδάξει.

Μη το χάσετε!

Να κάνετε μία ιστιοπλοϊκή βόλτα κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X