Αγίασμα Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια

Αγίασμα Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια

Ακολουθήστε τα βήματα του αποστόλου Αγίου Παύλου, ο οποίος θεωρείται
ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της αποστολικής περιόδου.

Απέναντι από το μικρή ιχθυόσκαλα της Νέας Φώκαιας βρίσκεται μια μικρή καμάρα, που οδηγεί στην είσοδο μιας σπηλιάς. Η πέτρα και η βαριά ξύλινη πόρτα θυμίζουν την εποχή που ο απόστολος Παύλος περπάτησε στο ίδιο μονοπάτι, πέρασε την είσοδο και κατέβηκε τα σκαλιά για να φτάσει στην κατοικία του. Η ιστορία λέει ότι ο Άγιος Παύλος κρυβόταν εδώ, για να προφυλαχθεί από τους διώκτες του κατά τη διάρκεια της ιεραποστολής του.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι λαξευμένο στο βράχο που σύμφωνα με την παράδοση βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος όταν επισκέφθηκε την περιοχή για να διδάξει.

Στο εξωκλήσι αναβλύζει Αγίασμα το οποίο παίρνουν ως ευλογία οι πιστοί.

Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους προσκυνητές οι οποίοι μπορούν να μπουν και να περπατήσουν σε στοά μήκους περίπου 10 μέτρων ώσπου να φθάσουν σε μία ορθογώνια αίθουσα, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κατέλυσε ο Απόστολος Παύλος.

Αξίζει να γνωρίζετε:

Κατά μίαν άποψη πρόκειται για σκαφτό μακεδονικό τάφο. Φαίνεται ότι εδώ ήταν ο αρχικός λατρευτικός χώρος, ο οποίος κάποτε ήταν στολισμένος με τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται ελάχιστα λείψανα των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας και η μαρμάρινη βάση ενός αρχαίου περιρραντηρίου, πιθανώς σχετιζόμενου με την Αγία Τράπεζα του εξωκλησιού. Στην αίθουσα αυτή πηγαίνουν ακόμα και σήμερα κάποιες γυναίκες και παιδιά για να γδυθούν και να αποθέσουν τα εσώρουχα τους, «αποθέτοντας» μαζί και την ασθένεια η άλλο βάσανο τους, ακολουθώντας πανάρχαια παράδοση.

Μη το χάσετε!

Να παραβρεθείτε στο πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X