Ταξιάρχης

Ταξιάρχης

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 58,5 χιλ

 

 

Ο Ταξιάρχης είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων στην καρδιά του Χολομώντα.

 

Το χωριό είναι χτισμένο σε δύο πλαγιές, μια δυτική και μία νοτιοανατολική και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φυσικές πηγές: την Σιποτούρα και το Κάτω Πηγάδι. Ο Ταξιάρχης φημίζεται για τα μανιτάρια του, τα άγρια βότανα, το τσάι του βουνού και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως τα φασόλια και οι πατάτες Χολομώντα. Ο τοπικός σύλλογος γυναικών παράγει επίσης τοπικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες και τουρσιά ή κομπόστες.

 

Πρόσφατα, αναπτύχθηκε και η καλλιέργεια της ελάτης, για να καλύψει τη ζήτηση για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Το χωριό του Ταξιάρχη αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο! Η περιοχή του Ταξιάρχη είναι ιδανική για πεζοπορία και mountain bike. Υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες, ανοιχτοί όλον τον χρόνο, που προσφέρουν ευχάριστη και άνετη διαμονή σε όλους τους επισκέπτες.

Επιπλέον στον Ταξιάρχη υπάρχει το Πανεπιστημιακό δάσος το οποίο οργάνωσε πριν από χρόνια τη συστηματική καλλιέργεια ελάτων που έδωσε δουλειά στους μόνιμους κατοίκους και πλέον, η περιοχή παράγει το 70% των Χριστουγεννιάτικων δέντρων της Ελλάδος.

Αξίζει να δείτε:

  • Τη βρύση “Κάτω Πηγάδι”, τα παραδοσιακά σπίτια και παλιά αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στο χωριό, την πετρόκτιστη κεντρική πλατεία, το Χάνι, την κεντρική βασιλική με τρούλο εκκλησία και τα διάφορα παρεκκλήσια μέσα και γύρω από το χωριό.
  • Υπάρχουν πολλά διατηρητέα κτίρια, τα οποία αποτελούν δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Τέτοια είναι η οικία του Μακεδονομάχου οπλαρχηγού, καπετάν Γιάννη Παρλιάρη και το Χάνι. Επίσης αξίζει να δείτε τη βρύση Σιποτούρα αλλά και τον Αρκουδόλακκα, ένα ρέμα με πολύ πυκνή βλάστηση.
  • Το δασικό μουσείο, όπου μπορείτε να δείτε εκθέσεις της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Μη το χάσετε!

Το Φεστιβάλ Μανιταριού που πραγματοποιείτε κάθε Σεπτέμβριο, όπου οι κάτοικοι του χωριού μαζεύουν φρέσκα μανιτάρια από το βουνό του Χολομώντα και τα τηγανίζουνε ενώ οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν μανιταρόπιτες. 

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X