Αμμουλιανή

Αμμουλιανή

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 109χιλ

 

Το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, η Αμμουλιανή έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για "ανεξάρτητους" ταξιδιώτες!

 

Το νησί της Αμμουλιανής μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο με χαμηλούς λόφους και ελαιόδεντρα και με απίστευτα εξωτικές παραλίες με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά! Ένας πραγματικά παράδεισος 4,5 χιλ που κρύβει πολλά μυστικά. Το χωριό της Αμμουλιναή είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι με πανέμορφες κεραμιδένιες σκεπές, αυλές γεμάτες ανθισμένα λουλούδια και μικρά σοκάκια για να κάνετε τη βόλτα σας.  

 

Η Αμμουλιανή απέχει μόλις δύο ναυτικά μίλια από την απέναντι ακτή και είναι εύκολα προσβάσιμη με το καραβάκι (15 λεπτά) από το λιμανάκι της Τρυπητής.

Το πρόγραμμα των πλοίων μπορείτε να βρείτε εδώ:
Δρομολόγια πλοίων

Ιστορία:

Μέχρι το 1925, η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Δύο ή τρεις μοναχοί ζούσαν εκεί και διαχειρίζονταν τις υποθέσεις του μοναστηριού. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες κυρίως από το νησί της Προποντίδας ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Έφεραν μαζί τους την κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμα τους και βέβαια τη γνώση τους για τη θάλασσα, την οποία εξάσκησαν ως επάγγελμα και μεγαλούργησαν. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αμμουλιανή θεωρείτε ότι κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο ψαροκάικων στην Ελλάδα!

Αξίζει να δείτε:

  • Το Λαογραφικό Μουσείο της Αμμουλιανής που "διηγείται¨τις ιστορίες των προσφύγων και πως ήταν η ζωή τους τα πρώτα χρόνια.
  • Την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.
  • Το κτήριο που στεγάστηκε το πιο παλιό σχολείο της Χαλκιδικής και χτίστηκε το 1871.
  • Το παλιό ναυπηγείο, γνωστό ως Αρσανάς, όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία.
  • Να νοικιάσετε μία βαρκούλα και επισκεφτείτε το σύμπλεγμα των νησιών Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) με τις απίστευτες παραλίες και να περάσετε μία μέρα σε ένα ακατοίκητο νησί!

Μη το χάσετε!

Δεν γίνεται να φύγετε από την Αμμουλιανή χωρίς να δοκιμάσετε τα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία είναι τα πιο φρέσκα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

Μετακινήσεις με πλοία - μέτρα & οδηγίες

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 607/12-2-2022, οι μετακινήσεις ανεξαρτήτως προορισμού (από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και άλλα ηπειρωτικά λιμάνια, μεταξύ των νησιών, καθώς και από τα νησιά προς τα ηπειρωτικά λιμάνια) επιτρέπονται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, ή
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται δεκατέσσερις (14) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν έως και τις 4.12.2021 διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες ανεξαρτήτως του εάν αυτά εκδόθηκαν κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), ή
  • Επιδεικνύουν βεβαίωση εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Οι διαγνωστικοί έλεγχοι με την μέθοδο PCR και ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) για τους ανεμβολίαστους επιβάτες πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία, με δική τους δαπάνη και αποδεικνύονται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης έγχαρτα ή ηλεκτρονικά. Οι ανήλικοι επιβάτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που πραγματοποιείται έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η δήλωση self-test εκδίδεται μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.

Οι επιβάτες, θα πρέπει να επιδεικνύουν στον αρμόδιο της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την επιβίβασή τους, πριν από την αναχώρηση του πλοίου, όλα τα προαναφερόμενα απαραίτητα έγγραφα. 

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Συνιστάται η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας (FFP2 ή N95), σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους επιβατών.

Συνιστάται στους επιβάτες να προσέρχονται έγκαιρα στο λιμάνι της αναχώρησης, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ελέγχου πριν την επιβίβαση.

X