Αμμουλιανή

Αμμουλιανή

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 109χιλ

 

Το μοναδικό κατοικήσιμο νησί της Κεντρικής Μακεδονίας, η Αμμουλιανή έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για "ανεξάρτητους" ταξιδιώτες!

 

Το νησί της Αμμουλιανής μοιάζει με έναν επίγειο παράδεισο με χαμηλούς λόφους και ελαιόδεντρα και με απίστευτα εξωτικές παραλίες με κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά! Ένας πραγματικά παράδεισος 4,5 χιλ που κρύβει πολλά μυστικά. Το χωριό της Αμμουλιναή είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το λιμάνι με πανέμορφες κεραμιδένιες σκεπές, αυλές γεμάτες ανθισμένα λουλούδια και μικρά σοκάκια για να κάνετε τη βόλτα σας.  

 

Η Αμμουλιανή απέχει μόλις δύο ναυτικά μίλια από την απέναντι ακτή και είναι εύκολα προσβάσιμη με το καραβάκι (15 λεπτά) από το λιμανάκι της Τρυπητής.

Το πρόγραμμα των πλοίων μπορείτε να βρείτε εδώ:
Δρομολόγια πλοίων

Ιστορία:

Μέχρι το 1925, η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Δύο ή τρεις μοναχοί ζούσαν εκεί και διαχειρίζονταν τις υποθέσεις του μοναστηριού. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες κυρίως από το νησί της Προποντίδας ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί. Έφεραν μαζί τους την κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμα τους και βέβαια τη γνώση τους για τη θάλασσα, την οποία εξάσκησαν ως επάγγελμα και μεγαλούργησαν. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αμμουλιανή θεωρείτε ότι κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο στόλο ψαροκάικων στην Ελλάδα!

Αξίζει να δείτε:

  • Το Λαογραφικό Μουσείο της Αμμουλιανής που "διηγείται¨τις ιστορίες των προσφύγων και πως ήταν η ζωή τους τα πρώτα χρόνια.
  • Την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.
  • Το κτήριο που στεγάστηκε το πιο παλιό σχολείο της Χαλκιδικής και χτίστηκε το 1871.
  • Το παλιό ναυπηγείο, γνωστό ως Αρσανάς, όπου οι Αγιορείτες μοναχοί προστάτευαν τις βάρκες τους από την κακοκαιρία.
  • Να νοικιάσετε μία βαρκούλα και επισκεφτείτε το σύμπλεγμα των νησιών Δρένια (ή Γαϊδουρονήσια) με τις απίστευτες παραλίες και να περάσετε μία μέρα σε ένα ακατοίκητο νησί!

Μη το χάσετε!

Δεν γίνεται να φύγετε από την Αμμουλιανή χωρίς να δοκιμάσετε τα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία είναι τα πιο φρέσκα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X