Στρατώνι

Στρατώνι

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 91,1 χιλ

 

 

Το Στρατώνι αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση τουρισμού! Eίναι ένα παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο στην ακτή του κόλπου της Ιερισσού με περίπου 1.200 κατοίκους. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια της ρωμαϊκής περιόδου. Το χωριό είχε σχεδόν ισοπεδωθεί από σεισμό το 1932, για να ανοικοδομηθεί και πάλι από την αρχή την επόμενη χρονιά.

 

Τα Μεταλλεία που λειτουργούν εκεί από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, έχουν κρατήσει την περιοχή ολοζώντανη στα βάθη των αιώνων, δίνοντας της ενέργεια και δυναμική. Η επίσκεψη στο Στρατώνι , σας βοηθά στο να έρθετε σε απόλυτη επαφή με την ενέργεια των μετάλλων και τη δύναμη των βράχων! Όλα αυτά βέβαια, δε φαίνονται με την πρώτη ματιά μα, αφήνουν την αίσθηση αυτή στους επισκέπτες οι οποίοι μπορεί και να αγνοούν την ύπαρξη του Μεταλλείου.  Πεντακάθαρη θάλασσα, οργανωμένη παραλία και φιλόξενοι άνθρωποι, είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά του Στρατωνίου.

Η ίδρυση του Στρατωνίου τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει άμεση σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα πλούσια κοιτάσματα μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων, γνωστά ήδη από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους, αποτέλεσαν τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του χωριού. Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Στρατώνι άνθρωποι από τις γύρω περιοχές, και από άλλα μέρη της Ελλάδας, για να δουλέψουν στα μεταλλεία. Ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά λόγω των προσφύγων που κατέφυγαν εδώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1932 το χωριό υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από το σεισμό που είχε επίκεντρο τον κόλπο της Ιερισσού. Στα αμέσως επόμενα χρόνια ανοικοδομήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου.

Η περιοχή κατοικούνταν από τα αρχαιότατα χρόνια και η μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι και στα γύρω χωριά ανάγεται στο 600 π.Χ., περίπου. Οι ανασκαφές του 1962 έδειξαν ότι το Στρατώνι κτίστηκε στη θέση της αρχαίας Στρατονίκης. Αυτή την πόλη αναφέρει και ο Πτολεμαίος Κλαύδιος, αλλά την τοποθετεί -λανθασμένα- στο Σιγγιτικό κόλπο.

Αξίζει να δείτε:

  • Η ιστορία του τόπου αντικατοπτρίζεται στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Σε καλλιέργεια ιδιωτικού κήπου βρέθηκε τμήμα μαρμάρινου αναθηματικού ανάγλυφου, το οποίο φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου και ανήκει μάλλον στους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Πρόκειται για μετωπικά όρθια γυναικεία μορφή, ντυμένη με μακρύ χιτώνα, η οποία στο αριστερό χέρι κρατά το κέρας της Αμάλθειας και ιμάτιο. Πιθανότατα πρόκειται για αναπαράσταση της θεάς Ισιδας-Τύχης. Είναι η λεγόμενη «δέσποινα του Στρατωνίου».

Μη το χάσετε!

Τη σπάνια «αποικία» Ιππόκαμπων στο Στρατώνι που εντοπίστηκε εδώ και 10 χρόνια στη θαλάσσια ζώνη και αποτελεί σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X