Ιερισσός

Ιερισσός

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 102 χιλ

 

 

Η Ιερισσός είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη και συνάμα μια όμορφη και σύγχρονα δομημένη παραλιακή κωμόπολη με βραβευμένες παραλίες και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.  Αποτελεί ιστορικά τη συνέχεια της αρχαίας Ακάνθου, η οποία υπήρξε αποικία των Ανδρίων από τον 7ο αιώνα π.Χ και σπουδαία πόλη της Μακεδονίας.

Ο σημερινός οικισμός κτίστηκε εξ αρχής όταν ισοπεδώθηκε ο παλιός -μετά τον πολύνεκρο σεισμό των 7 ρίχτερ, του 1932, που είχε εδώ ακριβώς το επίκεντρό του, κοντά στη θάλασσα. Οπως αποδείχθηκε από τις ανασκαφές, η σημερινή πόλη είναι κτισμένη πάνω στο αρχαίο νεκροταφείο της Ακάνθου.

Η Ιερισσός είναι ένα παραθεριστικό κέντρο, με σύγχρονες τουριστικές υποδομές (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bar, ταβέρνες και cafe-bars) και ένα όμορφο παραλιακό πεζόδρομο που την καθιστούν μοναδικό τόπο διακοπών

Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή της Ιερισσού είναι ο πύργος της Κρούνας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου βορειοδυτικά της κωμόπολης.

Οι Ιερισσιώτες θεωρούνται διαχρονικά σπουδαίοι καραβομαραγκοί, συνεχίζοντας μια παμπάλαια τέχνη από γενιά σε γενιά. Τα καρνάγια της Ιερισσού είναι από τα παλιότερα στην Ελλάδα, με ξακουστούς καραβομαραγκούς και σίγουρα αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Αξίζει να δείτε:

  • Το Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού που διαθέτει το πρώτο αμφιθέατρο ψηφιακών στεροσκοπικών προβολών video (3D) στην Ελλάδα,όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς με τη βοήθεια ειδικών γυαλιών να απολαύσει ένα μαγευτικό Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος σε 5 γλώσσες (ελληνικά, γερμανικά, βουλγάρικα, σέρβικα και ρώσσικα). Προβάλλονται, επίσης, ο Θαλασσοκόμος, οι μύθοι του Αισώπου και οι Άθλοι του Ηρακλή.
  • Η αρχαία Άκανθος απλωνόταν σε τρεις λόφους του όρους Στρατονικού σε μία έκταση 560 στρεμμάτων, περίπου 600 μέτρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό της. Η τειχισμένη πόλη πήρε το όνομά της είτε από από τα πολλά αγκάθια της περιοχής, είτε από τον ακανθοειδή σχηματισμό της οχύρωσης. Συστηματική ανασκαφή δεν έχει γίνει. Κάποιοι από τους περιηγητές του περασμένου αιώνα αναφέρουν την ύπαρξη αρχαίου μόλου στο λιμάνι της πόλης. Πράγματι, τα σημερινά  ίχνη της αρχαίας Ακάνθου αρχίζουν από την παραλία της Ιερισσού, όπου σώζονται απομεινάρια του κρηπιδώματος του αρχαίου λιμανιού. Από τα ερείπια τα πιο εντυπωσιακά είναι τα τείχη της ακρόπολης, αφού διασώζονται τμήματα με ύψος έως και 8 μέτρα!

Μη το χάσετε!

Να παρευρεθείτε σε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έθιμα της Χαλκιδικής, στο "Μαύρο Αλώνι",  για την επέτειο της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Οθωμανούς το 1821, αναβίωσε την Τρίτη του Πάσχα στην Ιερισσό.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X