Νέα Ποτίδαια

Νέα Ποτίδαια

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 57,7χιλ

 

Η Νέα Ποτίδαια είναι γνωστή και ως η Πύλη της Κασσάνδρας! Χτίστηκε μετά το 1922, από πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Τρεις πλευρές της βρέχονται από θάλασσα, χάρη σε μια διώρυγα που συνδέει τον Θερμαϊκό με τον Τορωναίο κόλπο, που διανοίχτηκε για πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ!

 

Είναι η μοναδική είσοδος για τη χερσόνησο της Κασσάνδρας ενώ υπάρχει πλούσιο ανασκαφικό έργο από την 16η Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων στο οποίο βρέθηκαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων και εκτίθενται σε μουσεία της περιοχής Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.

 

Η Νέα Ποτίδαια ήταν το κέντρο της πολιτικής ζωής της Χαλκιδικής, μαζί με την Όλυνθο. Η σύγχρονη κωμόπολη είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με πλατιά αμμουδιά, πολλά μπαρ και παραδοσιακές ταβέρνες κοντά στο κύμα, ξενοδοχεία, καταστήματα κλπ.

Τη διακρίνεις από τον αέρα, από τη θάλασσα και από τη γη είναι η ιστορική διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, η οποία αναφέρεται ήδη από την εποχή του Στράβωνα (1ος αιώνας μ.Χ.), ανοίχτηκε οριστικά το 1930, ενώ κατά μήκος της φαίνεται το διατείχισμα της αρχαίας πόλης.

Οι κάτοικοι της Νέας Ποτίδαιας, πρόσφυγες το 1923 από την Ανατολική Θράκη και την Καλόλημνο έχτισαν το σημερινό οικισμό πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ποτίδαιας και της Βυζαντινής πόλης της Κασσάνδρειας. Αξιοσημείωτη η θέση της, η οποία είναι στρατηγική, αφού ελέγχει δυο κόλπους, το Θερμαϊκό και τον Τορωναίο.

Αξίζει να δείτε:

  • Περπατώντας μέσα στο χωριό κατά μήκος της διώρυγας μπορεί κανείς να δει το διατείχισμα της αρχαίας πόλης δίπλα ακριβώς από τη διώρυγα. Εδώ υπάρχει πλούσιο ανασκαφικό έργο από την 16η Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων στο οποίο βρέθηκαν πλήθος αρχαίων αντικειμένων τα οποία εκτίθενται σε μουσεία της περιοχής Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης.
  • Από τη γέφυρα του ισθμού μπορεί κανείς να απολαύσει τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο, τις δύο θάλασσες που αγκαλιάζουν το χωριό. Εκατέρωθεν του ισθμού υπάρχουν δύο μεγάλα παραθαλάσσια πάρκα όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει κάνοντας βόλτα μέσα στο πράσινο.

Μη το χάσετε!

Τη θέα από τη γέφυρα του ισθμού, με τον Θερμαϊκό κόλπο από τη μια και τον Τορωναίο από την άλλη,
η οποία θα σας μαγέψει!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X