Πόρτο Κουφό

Πόρτο Κουφό

Απόσταση από το αεροδρόμιο→ 132 χιλ

 

 

Το Πόρτο Κουφό είναι ένα μικρό και ήσυχο ψαροχώρι, ιδανικός προορισμός αν αναζητάτε την ξεκούραση και την ηρεμία για τις καλοκαιρινές διακοπές σας! Το Πόρτο Κουφό είναι το μεγαλύτερο σε βάθος και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι στην Ελλάδα.

Το Πόρτο Κουφό είναι ένα μικρό ψαροχώρι, του οποίου το όνομα σημαίνει "το κουφό λιμάνι", καθώς μερικές φορές δεν ακούγεται ούτε από τη θάλασσα. Αν επιδιώκετε να ξεκουραστείτε, τότε αυτό το χωριό θα πρέπει να βρεθεί πολύ ψηλά στη λίστα των επιλογών για τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Η θέα από το νοτιότερη κορυφή της χερσονήσου, που ονομάζεται "Κάπρος", προς το λιμανάκι, θα σας κόψει την ανάσα. Μια καλή ιδέα είναι να περπατήσετε στο καινούριο μονοπάτι μήκους 4 χιλιομέτρων και να την απολαύσετε!

Το γνωρίζατε?

Ο Κωφός Λιμήν όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως βάση για τα υποβρύχια και όλη η περιοχή είχε ισχυρή οχύρωση με αποκορύφωμα τα τρία πυροβολεία που σώζονται ως σήμερα.

Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στρατιωτικό απόσπασμα 120 Γερμανών εγκαταστάθηκε στο Πόρτο Κουφό. Κατά την παραμονή του εκεί, έχτισε τις εγκαταστάσεις τους, μεταξύ άλλων και νοσοκομείων, στο διάσελο μεταξύ Κουφό και Αντίκουφο, απομεινάρια του οποίου διακρίνονται ως σήμερα. Το αποκορύφωμα του οικοδομικού τους έργου ήταν τα τρία πυροβολεία στο πιο στρατηγικό σημείο του συγκεκριμένου ορεινού όγκου.

Στο σημείο όπου βρίσκονται τα πυροβολεία, στο πιο ψηλό σημείο της περιοχής, είχαν την δυνατότητα να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχουν υπόγειες στοές, παρατηρητήρια και θέσεις πυροβόλων που κάποια σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στην είσοδο του λιμανιού τοποθέτησαν ατσάλινο δίχτυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το οποίο ένωνε τις δύο πλευρές της εισόδου. Το δίχτυ, τμήμα του οποίου υπάρχει ως σήμερα, συγκρατούνταν από μεγάλα βαρέλια τα οποία γέμιζαν με αέρα σηκώνοντας το δίχτυ στην επιφάνεια για να προστατεύσουν τα γερμανικά πλοία στο λιμάνι.

Στο τμήμα της απόκρημνης ακτής κάτω από το πυροβολείο και σε βάθος τριών περίπου μέτρων βρίσκεται βυθισμένο το κανόνι του πυργίσκου.

Αξίζει να δείτε:

  • Ένα πολύ εντυπωσιακό μέρος είναι τα Καρτάλια, το νότιο ακρωτήριο της Σιθωνίας. Μπορείτε να φτάσετε εκεί μόνο με σκάφος.
  • Τις υπόγειες στοές, παρατηρητήρια και θέσεις πυροβόλων που κάποια σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση στην κορυφή του λόφου.
  • Να περπατήσετε το καινούριο μονοπάτι, μία διαδρομή κυκλική που ξεκινάει από την παραλία του οικισμού Πόρτο Κουφό και αφού περάσετε δίπλα από τη λιμνοθάλασσα θα αρχίσετε να ανεβαίνετε τον λόφο από όπου θα έρθετε αντιμέτωποι με τον ουρανό και τη θάλασσα της Χαλκιδικής! Καταλήγοντας μέσα από αγροτικό δρόμο σε μονοπάτι προς τις παραλίες Μαραθιά και Παλατάκι, μπορείτε να κάνετε στάση και να δροσιστείτε στα κρυστάλλινα νερά πρώτου πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής μέσα από τις καλλιέργειες τις περιοχής.Η διαδρομή κρίνεται έξοχη, με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, οπτικές φυγές και ενδιαφέρουσες πολυεπίπεδες θέες.

Μη το χάσετε!

Να κάνετε κατάδυση στο υπόγειο σπήλαιο "Ερικα" και να θαυμάσετε ένα παλιό τούρκικο ναυάγιο στα 30 μέτρα βάθος!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X