Νέα Μουδανιά

Νέα Μουδανιά

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 51,2χιλ

 

Τα Νέα Μουδανιά είναι το εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, και όχι μόνο, κέντρο της Χαλκιδικής, καθώς και η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού, με περίπου 10.000 κατοίκους.

 

Τα Νέα Μουδανιά δημιουργήθηκαν το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες των Μουδανιών στην Προποντίδα («Κιανού» κόλπου όπως έλεγαν οι ίδιοι) της Μικράς Ασίας. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του  «Καργί-λιμάνι»- όπως ονομαζόταν η περιοχή - που έμοιαζε πολύ με εκείνη της αλησμόνητης πατρίδας, η δε βυζαντινή ονομασία της περιοχής ήταν «λιμένας Λιοντάρια».

 

Σήμερα στην προκυμαία των Νέων Μουδανιών, ο επισκέπτης απολαμβάνει τον καφέ του στις μοντέρνες καφετέριες, πίνει το ουζάκι του συνοδεύοντας το με νοστιμότατους μεζέδες στις ταβερνούλες, και ατενίζει το Θερμαϊκό κόλπο και τον θεϊκό Όλυμπο «χτίζοντας» τα όνειρά του.

 

Η ξενοδοχειακή υποδομή, το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που φιλοξενείται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού – μεταξύ των οποίων και το φημισμένο «Φεστιβάλ της Θάλασσας»-, το πολύ ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο και βεβαίως το μουσείο αλιευτικών σκαφών εργαλείων με την ιστορία του τόπου, αποτελούν κίνητρα για καλοκαιρινές διακοπές που υπόσχονται την απόλυτη ξεκούραση, χαλάρωση αλλά και διασκέδαση.

Τα Νέα Μουδανιά είναι τόπος μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Εκεί έχουν ανακαλυφθεί πολλοί αρχαίοι οικισμοί, που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο.

 

Η παλιά προκυμαία "Καργί Λιμάνι", λέγεται ότι εξυπηρετούσε την περιοχή από τα πολύ παλιά χρόνια. Στην εποχή μας τα Νέα Μουδανιά είναι μια από τις πιο ακμάζουσες κοινότητες της Νότιας Χαλκιδικής. Η ατμόσφαιρά του είναι πάντα γεμάτη ζωντάνια, καθώς προσελκύει πολλούς επισκέπτες.

Αξίζει να δείτε:

  • Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων και το Λαογραφικό Μουσείο είναι δύο σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Στο πρώτο, σε ένα σύγχρονα διαμορφωμένο χώρο, εκτίθενται παλιές και σύγχρονες τεχνικές και εργαλεία ψαρέματος, εργαλεία ναυσιπλοΐας, μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών καθώς και η εξαιρετική μαγεία του βυθού. Στο δεύτερο εκτίθενται αντικείμενα που έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες καθώς και εκείνα που χρησιμοποίησαν στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους.
  • Το “Φεστιβάλ της Θάλασσας” αποτελεί την απόλυτη πολιτιστική πρόταση που συνοδεύει τα καλοκαιρινά βράδια των κατοίκων και των επισκεπτών. Κάθε καλοκαίρι η ελίτ των θεατρικών και μουσικών παραστάσεων της χώρας φιλοξενούνται στο ανοικτό αμφιθέατρο της πόλης και προσφέρουν υπέροχες γεύσεις πολιτισμού.
  • οι λόφοι της Παναγίας Κορυφινής (βορειοανατολικά) και του Προφήτη Ηλία (νοτιοδυτικά) προσφέρουν πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας αντίστοιχα.

Μη το χάσετε!

Να απολαύσετε ένα ρόφημα στην προκυμαία βλέποντας τον ήλιο να δύει πίσω από το βουνό του Ολύμπου!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X