Το πέρασμα Δραγουντέλι (Ίταμος)

Το πέρασμα Δραγουντέλι (Ίταμος)

Το "Πέρασμα στο Δραγουδέλι" είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φθινοπωρινές εκδηλώσεις στη Χαλκιδική που οργανώνεται κάθε Οκτώβριο!

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να βγει ο κόσμος στο δάσος, να περπατήσει, να γνωρίσει και ν` αγαπήσει το Δραγουντέλι, τον ορεινό όγκο της Σιθωνίας, γυμνάζοντας ταυτόχρονα σώμα και ψυχή. Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα που σχετίζονται με το δασικό μας πλούτο και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Παράλληλα, στόχος είναι η συνάντηση ανθρώπων με κοινές περιβαλλοντικές ευαισθησίες και η επαφή τους με την παράδοση του τόπου και την πολιτιστική κληρονομιά του, με επίκεντρο τον παραδοσιακό οικισμό του Δραγουντέλι, τον Παρθενώνα.

Στο Πέρασμα Δραγουντέλι υπάρχουν οκτώ (8) περιπατητικές διαδρομές και μία (1) ποδηλατική. Στο τέλος των διαδρομών με επίκεντρο την πλατεία του Παρθενώνα πραγματοποιούνται  πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αξίζει να δείτε:

  • Το δέντρο Ίταμος από όπου έχει πάρει και το όνομα του το βουνό, ή δέντρο του θανάτου! Ένα μυστηριώδες δέντρο το οποίο συγκαταλέγεται στα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης και είναι ο γηραιότερος αντιπρόσωπος της οικογένειας του στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η κοινή ονομασία του είναι ίταμος ή ήμερο έλατο ή δέντρο του θανάτου. Εκτός από το σαρκώδες τμήμα του καρπού του, όλα τα άλλα μέλη του είναι τοξικά. Ωστόσο ο παράξενος τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται και η ικανότητά του να αναβλαστάνει και να αναδημιουργεί παντοτινά τον εαυτό του, τον φέρνει κοντά στην αθανασία. Ο ίταμος προκαλεί το θάνατο αλλά δεν πεθαίνει ποτέ.
  • Να θαυμάσετε τους τεράστιους γρανιτένιους βράχους που κανείς δε γνωρίζει πως δημιουργήθηκαν!

Μη το χάσετε!

Την απίθανη θέα από την κορυφή του βουνού όπου διακρίνεται σχεδόν όλη η Χαλκιδική!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X