Παρθενώνας

Παρθενώνας

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 113 χιλ

 

Ο Παρθενώνας είναι ένα κουκλίστικο χωριό χτισμένο στις πλαγιές του όρους Ίταμος (ή Δραγουδέλης) σε υψόμετρο 350 μέτρων. Απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τον Νέο Μαρμαρά.

Ο Παρθενώνας είναι ένα ιστορικό χωριό με άψογα διατηρημένα σπίτια σε παραδοσιακό μακεδονικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Είναι ένας από τους πιο αυθεντικούς προορισμούς στη Χαλκιδική και γι' αυτό ξεχωρίζει. Κι όμως πριν από πενήντα χρόνια τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Οι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειπαν, για να εργαστούν στον Νέο Μαρμαρά ή και αλλού. Χρόνια αργότερα, χάρη στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που κήρυξαν τον οικισμό διατηρητέο, οι άνθρωποι επέστρεψαν στον τόπο τους, ο οποίος απέκτησε νέα ζωή.

Στον Παρθενώνα ζούσαν περίπου 500 κάτοικοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το χωριό τη δεκαετία του ΄70, για να εγκατασταθούν στο Ν. Μαρμαρά, με αποτέλεσμα να ερημώσει εντελώς. Μερικά χρόνια αργότερα, έπειτα από πρωτοβουλία του συλλόγου “Παρθενών” και προσπάθειες κατοίκων και επισκεπτών, άρχισαν οι προσπάθειες αναστήλωσης και μέχρι σήμερα έχουν αναπαλαιωθεί όλα τα σπίτια του χωριού σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική . Αυτή η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που προσφέρεται στον Τορωναίο κόλπο, έχουν καταστήσει τον Παρθενώνα σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όλες τις εποχές, αφού το χωριό διαθέτει όλες τις υποδομές φιλοξενίας που περιλαμβάνουν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες.

Αξίζει να δείτε:

  • Το λαογραφικό και ιστορικό μουσείο του Παρθενώνα, στο αναπαλαιωμένο σχολείο, στην πλατεία, το οποίο διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΑΡΘΕΝΩΝ». Στο μουσείο θα δείτε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αγροτικά, αργαλειό, στοιχεία ιστορίας, φωτογραφίες, υπάρχουν θεματικές ενότητες (μαθητική αίθουσα, χώρος εκκλησίας, σπιτιού κά).
  • Την ιστορική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (1837), τα υπεραιωνόβια πλατάνια και οι ελιές, η αρχιτεκτονική παράδοση και βεβαίως η μοναδική θέα προς τον Τορωναίο κόλπο και τη νήσο Κέλυφο (Χελώνα).
  • Την ετήσια εκδήλωση το "Πέρασμα του Δραγουντέλη" που περιλαμβάνει 7 διαδρομές από 2 – 25 χλμ., που ξεκινούν από διάφορα σημεία της Χαλκιδικής, 1 διαδρομή για ποδήλατα, 1 για άλογα, και καταλήγουν στην πλατεία του Παρθενώνα, γύρω στις 13.00, με γλέντι και χορό.

Μη το χάσετε!

Το τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ Parthenωn Film Festival με δωρεάν προβολή ταινιών στην πανέμορφη κεντρική πλατεία κάτω από τον έναστρο ουρανό!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X