Μεταγγίτσι

Μεταγγίτσι

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 96 χιλ

 

Μακριά από τους θορύβους της πολύβουης Σιθωνίας και ταυτόχρονα τόσο κοντά σε βουνό και θάλασσα, το Μεταγγίτσι, το ημι-ορεινό χωριό του δήμου Σιθωνίας έχει περίπου 800 μόνιμους κατοίκους και εκατοντάδες επισκέπτες όλο το χρόνο. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 150μ και προσφέρει απέραντη θέα στο Άγιο Όρος.

Ο οικισμός είναι κτισμένος στη θέση αρχαίας πόλης, που λεγόταν Άσσα. Η αρχαία πόλη ονομαζόταν και Άσσηρα και υπήρξε μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας. Για την ονομασία του χωριού οι επικρατέστερες εκδοχές κάνουν λόγο για τη φράση "μέλαινα γη" από το κοκκινόχωμα που απαντάται στην περιοχή και για τη μετάγγιση των πληθυσμών που σώθηκαν σε γύρω περιοχές, μετά την καταστροφή του σημερινού χωριού από της Ρωμαίους.

Το Μεταγγίτσι μπορεί να ικανοποιήσει τους λάτρεις του βουνού αλλά και της θάλασσας, καθώς βρίσκεται μόνο 4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Μια αξέχαστη περιπατητική διαδρομή που θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη φυσική ομορφιά της βόρειας Σιθωνίας είναι το φράγμα του ποταμού Χαβρία. Αφετηρία της διαδρομής αυτής είναι η Αγία Κυριακή και τέλος της, η θέση Δέση.
Η πρώτη παραλία του Μεταγγιτσίου είναι ο Ελαιώνας. Λίγο μετά συναντάμε τον Κοκαλά, μια παραλία που χαρακτηριστικό της είναι τα απόκρημνα βράχια που να προκαλούν δέος στους επισκέπτες.

Ένας ακόμα προσέλκυσης επισκεπτών, πέρα από τις φυσικές ομορφιές του Μεταγγιτσίου, μπορεί να θεωρηθεί η διατήρηση των παραδόσεων από τους κατοίκους του, μέσα από τα πολλά τοπικά πανηγύρια με το παραδοσιακό κουρμπάνι και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και η φιλοξενία που προσφέρουν σ’ αυτούς!

 

 

Αξίζει να δείτε:

  • Να γευματίστε σε μία από τις διάσημες ταβέρνες του χωριού και να δοκιμάστε τα ντόπια ψητά κρέατα και λαχανικά και βέβαια το μοναδικό Γαλανό Μεταγγιτσίου, [ελαιόλαδο με ΠΟΠ]. Ό,τι δοκιμάσετε είναι φτιαγμένο με ντόπια υλικά, καθώς  οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
  • Να επισκεφθείτε το χωριό στις 20 Ιουλίου οπότε και πραγματοποιείται το τριήμερο πανηγύρι του προφήτη Ηλία.

Μη το χάσετε!

Εδώ θα αισθανθείτε την αυθεντική Σιθωνία!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X