UNESCO – Άγιο Όρος

UNESCO – Άγιο Όρος

Στη Χαλκιδική βρίσκεται ο 2ος σημαντικότερος θρησκευτικός τόπος όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών, μετά την Ιερουσαλήμ, το Άγιο Όρος, το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988.

To Άγιο Όρος ή αλλιώς, "το περιβόλι της Παναγιάς" αποτελεί ξεχωριστή μοναστική πολιτεία με 20 συνολικά μονές αλλά και σκήτες και ερημητήρια και περίπου 2.000 άντρες μοναχούς που διαμένουν εκεί. Το Άγιο Όρος, η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης», αυτά γράφει για το Άγιο Όρος η επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Για αυτό και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε αυτό που ζούμε σήμερα να το μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές.

 

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου. Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί. Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας και για το λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X