Πύργος Ζωγράφου Μετοχιού Μονής Ζωγράφου

Πύργος Ζωγράφου Μετοχιού Μονής Ζωγράφου

Ο πύργος Ζωγράφου, στον ομώνυμο οικισμό κοντά στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ήταν μέρος του μετοχιακού συγκροτήματος της αγιορείτικης μονής Ζωγράφου και βρίσκεται στο ομώνυμο χωριστό μετόχι που πρέπει να ονομαζόταν «Επάνω Βολβός».

 

Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε (ίσως μετά το 1325), αλλά το 1465 ήταν ήδη κατεστραμμένος και ενδεχομένως δεν ανακαινίστηκε μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα (πριν το 1568), οπότε επανεμφανίζεται στις πηγές.

 

Το 1597 καταστράφηκε το μετόχι και μόνο το 1869 αναφέρεται στις πηγές ως οικία λεγόμενη «πύργος». Πρόκειται για ένα κτίσμα ορθογώνιας κάτοψης (διαστάσεων 10,00x9,30 μ.), με τρεις ορόφους και σωζόμενο ύψος 12 μ. περίπου. Είναι πιθανό να υπήρχε ακόμα ένας όροφος που δεν διασώζεται. Το πάχος των τοίχων φτάνει το 1,80 μ. Στο κάτω μέρος δεν υπάρχουν ανοίγματα σε αντίθεση με τα ψηλότερα πατώματα. Η κεντρική είσοδος είναι ψηλότερα από το έδαφος για λόγους ασφαλείας. Πάνω από την είσοδο υπάρχει μια αψιδωτή εσοχή (υπέρθυρο) όπου κατά πάσα πιθανότητα ήταν η θέση της εικόνας του προστάτη Αγίου (στην προκειμένη περίπτωση, του Αγίου Γεωργίου). Κάποια εποχή ο πύργος καλύφθηκε με επίχρισμα (ασβεστοκονίαμα), το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει πέσει και φαίνεται πλέον καθαρά η λιθοδομή του κτηρίου.

Από το αρχικό βουλγάρικο μετόχι σώζονται και άλλα κτίρια όπως: το οικονομείο, η αποθήκη, ο Ι. Ναός του 1842, η μνημειακή κρήνη, κατασκευασμένη το 1853, τα κολληγόσπιτα και αρκετά βοηθητικά κτίρια που κατασκευάσθηκαν τον 19ο αιώνα. Σώζεται επίσης και τμήμα του εξωτερικού τείχους («μπαρμπακά») που προστάτευε το μετόχι.

 

Το 1922 παραχωρήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων από την Καππαδοκία, ενώ το 1996, στο πλαίσιο της προστασίας του μνημείου πραγματοποιήθηκε από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκατάσταση της στέγης.

Αξίζει να δείτε!

Το Μοναστήρι του Ζωγράφου

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X