Βράσταμα

Βράσταμα

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 65 χιλ

 

 

Τα Βράσταμα είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό στον Χολομώντα. Καταλαμβάνει ένα κομμάτι της ανατολικής πλευράς του Πολύγυρου και είναι ένα από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής.

 

Μοναδικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου με κύρια υπόσχεση την γαλήνη και τη χαλάρωση καθώς την εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία. Περπατήστε στα στενά δρομάκια του χωριού και θα δείτε πολλά παλιά πέτρινα σπίτια στο ρυθμό της μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Πολλά από αυτά καθώς και κάποια εκκλησάκια έχουν αναστηλωθεί. Την επίσκεψή σας αξίζουν η θαυμάσια εκκλησία του Ευαγγελισμού, το παλιό αποστακτήριο (ρακοκάζανο) του Παύλου Παντάλη, το κηροποιείο. Έξω από το χωριό υπάρχουν πολλά εκκλησάκια που επί δύο μέρες κάθε χρόνο, γιορτάζουν τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνουν οι "Κονομάδες". Στις παρυφές του χωριού υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία, mountainbike και περιήγηση με 4Χ4.

Από τα Βράσταμα, μπορεί κανείς να πάει στον Ταξιάρχη μέσα από μια εκπληκτική διαδρομή, στην Μ.Παναγιά, Παλαιοχώρι, Αρναία, στο Γομάτι, Ιερισσό ή Ουρανούπολη, στα Πυργαδίκια, Αγ.Νικόλαο, Βουρβουρού, στην Ορμύλια, Ψακούδια και επίσης στο Μεταγγίτσι, Μεταμόρφωση.

Οι κάτοικοι του χωριού, σήμερα ως επί το πλείστον ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τα προϊόντα αυτής και την καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς. Επίσης με την παρασκευή κάρβουνου στα παραδοσιακά «καμίνια», με την μελισσοκομία, την κατασκευή κεριών και σημαντικός αριθμός αυτών ως υπάλληλοι σε διάφορες υπηρεσίες.

Ο οικισμός, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης λόγω των αρκετών κτισμάτων του 19ου αιώνα από τα οποία κάποια έχουν αποκατασταθεί και άλλα περιμένουν καρτερικά την τύχη τους.

Αξίζει να δείτε:

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ιερός ναός του Ευαγγελισμού με τον χαρακτηριστικό διάκοσμό του.
  • Το σπήλαιο του Οσίου Ευθυμίου στη θέση Μικρόκαμπος. Βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος περιτριγυρισμένο από καταρράκτες και πλατάνια. Εκεί ασκήτεψε ο Όσιος Ευθύμιος και τώρα υπάρχει η σπηλιά του κτισμένη πάνω σε ένα βράχο.
  • Τα αιωνόβια δέντρα στον περίβολο της Παναγίας και των Αγίων Αναργύρων (πανηγυρίζει 1 Ιουλίου). Επίσης, υπάρχουν οι ναοί της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου) και πανηγύρι γίνεται και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου).

Μη το χάσετε!

Να παραβρεθείτε σε ένα από διάσημα πανηγύρια του. Τα μεγαλύτερα είναι των Αγ. Αναργύρων στις 1/7, της Αγ. Κυριακής στις 7/7, και στις 15/8 που γιορτάζεται η «Κοίμηση Της Θεοτόκου» ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τετραήμερο εκδηλώσεων με την επωνυμία «Γιορτή Κουμαρου».

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X