Βάβδος

Βάβδος

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 41 χιλ

 

 

 

Η Βάβδος είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό χτισμένο σε καταπράσινους λόφους. Τα πλακόστρωτα σοκάκια της και τα κουκλίστικα της καλντερίμια με τα παλιά σπίτια την καθιστούν ένα από τα σημεία που αξίζει να δείτε και να φωτογραφίσετε.

Η Βάβδος χτίστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων. Παρόλα αυτά, αναφέρεται για πρώτη φορά σε ιστορικές καταγραφές το 1321. Εδώ γεννήθηκε και ο Νικόλαος Γερμανός, ο πολιτικός και βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα, που ίδρυσε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926

Ιστορία:

Ο Δέκιος διόρισε τον Βάβδο –Vavdus- άρχοντα της Ανδριανούπολης, που εξουσίαζε την Μακεδονία και Θράκη, όταν αυτοκράτωρ των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος, που κατέλαβε τον θρόνο το 249 μ.Χ. και φονεύθηκε με προδοσία το 251 μ.Χ.

Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέστησε στην Κορυφή του βουνού του Βάβδου, στο υψόμετρο 1050 μ. που φέρει και σήμερα το όνομα “ΒΙΓΛΑ” και έχει ευρύτατο ορίζοντα, παρατηρητήριο, για να ελέγχει τον κόλπο του Θερμαϊκού και την γύρω περιοχή και να την προφυλάσσει από τους πειρατές . Οι ντόπιοι που έμεναν στα παράλια στην εμφάνιση των πειρατών άναβαν φωτιές κατά μήκος των παραλίων και έδιναν μήνυμα στο χιλίαρχο Vavdus Βάβδο για να τους προστατέψει με το ιππικό του. Σιγά-σιγά για τις ανάγκες του στρατού κτίσθηκαν σπίτια και δημιουργήθηκε ο οικισμός που πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο χιλίαρχο Βάβδο.

Αξίζει να δείτε:

  • Το μεγάλο γέρικο πλατάνι στην πλατεία διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976. Συνολικά υπάρχουν πέντε πλατάνια σε μια πλατεία πλακόστρωτη και περιποιημένη έκτασης 1.000 τ.μ.
  • Ο ετήσιος ορειβατικός αγώνας - Vavdos Trail Run

Μη το χάσετε!

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία 19 & 20 Ιουλίου στην κορυφή της Βίγλας (1.050 μ.) με το πατροπαράδοτο έθιμο ''τα καζάνια τ’ Αηλιά''

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X