Ιερό Άμμωνα Δία και Διονυσίου

Ιερό Άμμωνα Δία και Διονυσίου

Ένας από τους σημαντικούς ναούς που έχουν εντοπιστεί στη Χαλκιδική είναι και αυτός του Άμμωνα Δία,
ο οποίος αποκαλύφθηκε το 1969.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, οι άποικοι από την Εύβοια που έχτισαν την πόλη της Αφύτης στην Κασσάνδρα κατά το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ, θεμελίωσαν και το ιερό του Διονύσου. Ο θεός λατρευόταν μαζί με τις Νύμφες σε μια σπηλιά κάτω από έναν βράχο στην νοτιοδυτική πλαγιά της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της τελετουργίας, οι πιστοί του θεού κατέβαιναν στο σπήλαιο αναπαριστώντας την κάθοδο του Διονύσου στον κάτω κόσμο.

 

[κείμενο Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού]

 

Στην επίπεδη επιφάνεια, στο βόρειο τμήμα του χώρου, ιδρύθηκε προς το τέλος του 5ου αι. π.Χ. ιερό του αιγυπτιακής προέλευσης θεού Άμμωνα Δία. Αρχικά, προς το τέλος του 5ου αι. π.Χ., κατασκευάστηκε ένας κτιστός βωμός, αλλά αργότερα, στο β' μισό του 4ου αιώνα π.Χ., κτίστηκε δίπλα στο βωμό περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού με λίθινο θριγκό (ανωδομή). Τον τελευταίο αντικατέστησαν με άλλο μαρμάρινο προς το τέλος του 3ου ή τις αρχές του 2ου αι. π.Χ. μετά από κάποια καταστροφή που υπέστη ο ναός.

 

Τη στέγη του διακοσμούσαν πήλινες κεραμώσεις, ανάγλυφες και έγχρωμες. Η σχεδιαστική του αποκατάσταση είναι δυνατή με βάση τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν διάσπαρτα.

Στα ρωμαϊκά χρόνια (1ος - 2ος αι. μ.Χ.), ο ναός μετασκευάστηκε και με το υλικό του κτίστηκαν στη νότια στενή πλευρά του δύο βαθμιδωτές κατασκευές (κερκίδες), ενώ μεταξύ τους, επάνω στον παλαιότερο βωμό, κατασκευάστηκε άλλος μικρός βωμίσκος. Στον υπαίθριο αυτό χώρο καθισμένοι οι πιστοί πρέπει να παρακολουθούσαν κάποια δρώμενα. Όπως δείχνουν τα ευρήματα, η ρωμαϊκή φάση του ναού διήρκεσε μέχρι την εποχή των διαδόχων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, οπότε πρέπει να καταστράφηκε οριστικά. Τμήμα παλαιοχριστιανικού λουτρού που ανασκάφηκε στο βόρειο άκρο του χώρου σχετίζεται ενδεχομένως με συνέχιση της λατρείας στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, αλλά και αργότερα στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Την εγκατάλειψη του Ιερού ακολούθησε η λιθολόγηση των ερειπίων του από μοναχούς της ρωσικής μονής Παντελεήμονος, μετόχι της οποίας είχε γίνει η περιοχή.

Πληροφορίες επίσκεψης:

Είσοδος ελεύθερη
Μέρες λειτουργίες: ΧΧΧ
Ώρες λειτουργίας: ΧΧΧ
2371022060

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X