Ναός Αγίου Δημητρίου στην Άφυτο

Ναός Αγίου Δημητρίου στην Άφυτο

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στη γραφική πλατεία της Αφύτου. Κτίστηκε το 1859 πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.

Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τρούλο, με ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα, γυναικωνίτη και αυλή. Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας είναι η λιθανάγλυφη παράσταση των κτητόρων στο νότιο τοίχο του ναού, καθώς και το λίθινο περιστέρι στο καμπαναριό.

Ο επιβλητικός κεντρικός Ιερός Ναός, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα, Αγίου Δημητρίου, χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο ο οποίος καταστράφηκε το 1821, στο Χαλασμό της Κασσάνδρας, όπως και ολόκληρο το χωριό.

Ο εκκλησία χτίστηκε από τεχνίτες από τη Βόρεια Ήπειρο, συνεργαζόμενοι με γηγενείς χωρικούς και είναι ανοιχτή ολημερίς, ενώ ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει τις λειτουργίες του ναού.

Αξίζει να δείτε:

  • Στο ναό του Αγίου Δημητρίου φυλάσσονται δύο φορητές εικόνες, του Χριστού Παντοκράτορος και της Θεοτόκου βρεφοκρατούσας, που φέρουν την επωνυμία «Ο Δίκαιος Κριτής» και «Η Αμόλυντος».
  • Την εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας (Παναγία Οδηγήτρια) έργο του 14ου αιώνα από το εργαστήριο της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μη το χάσετε!

Να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Αφύτου που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο που χρονολογείται στο 1889 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X