Λάδι & ελιά

Λάδι & ελιά

Η Χαλκιδική, χάρη στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους, παράγει λάδι και ελιές που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση και ποιότητά τους. Τα ελαιόδεντρα της Χαλκιδικής καλλιεργούνται χωρίς χημικές παρεμβάσεις. Πλούσιες σε φαινολογικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (ουσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού), οι ελιές της Χαλκιδικής μεταποιούνται με γνώμονα την ικανοποίηση του καταναλωτή.

Η υψηλή θρεπτική αξία και η μοναδική γεύση της ελιάς και του ελαιολάδου της Χαλκιδικής τα έχουν καθιερώσει ως ένα αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Νόστιμα και υγιεινά μετατρέπουν τις σαλάτες και τα φαγητά σε πραγματικές γαστρονομικές απολαύσεις. Περιοχές παραγωγής: Όρος Μελίτων, Χερσόνησος Παλλήνης, Υπώρεια Χολομώντα, Κάμποι Πολυγύρου, Ορμύλιας, Ολύνθου και Μουδανιών.

Επιτραπέζιες ελιές:

Από τις επικρατούσες-γηγενείς ποικιλίες η ελιά Χαλκιδικής του είδους Olea Europea, γνωστή ακόμη και ως Χονδροελιά ή Γαϊδουρολιά (λόγω του μεγάλου σχετικά μεγέθους των καρπών της) καταλαμβάνει το 90% της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς. Από το 2012 η Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής έχει χαρακτηριστεί προϊόν Π.Ο.Π.

Οι Αλμάδες, είναι επίσης χαρακτηριστικό προϊόν της Χαλκιδικής και προέρχονται από παραδοσιακή, ντόπια ποικιλία ελιάς (μαύρη ελιά). Μαζεύονται (πάντα με το χέρι), όταν έχουν αρχίσει να ωριμάζουν, τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου.

Αγουρέλαιο:

Ένα ακόμα εξαιρετικό προϊόν που παράγει η Χαλκιδική και πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως προϊόν Π.Ο.Π είναι το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής, το οποίο είναι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που παράγεται από τον πράσινο καρπό της ποικιλίας «χοντροελιά Χαλκιδικής» ή  «Χαλκιδική» και είναι ουσιαστικά, λάδι της άγουρης ελιάς και της αγριελιάς (κότινου). Επιστημονικά το προβάδισμα στη διατροφική αλυσίδα του αγουρέλαιου έναντι όλων των  άλλων ελαιολάδων, εντοπίζεται στην ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.

Μη το χάσετε!

Δοκιμάστε τις ελιές Χαλκιδικής και αγοράστε από ένα τοπικό κατάστημα και πάρτε το μαζί σας ως σουβενίρ!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X