Συκιά

Συκιά

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 142 χιλ

 

Η Συκιά είναι ένα από τα παλιότερα και μεγαλύτερα χωριά της Χαλκιδικής. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Σιθωνίας και φημίζεται τόσο για την εξωτική παραλία του όσο και για τη μεγάλη του ιστορία.

 

Πρόκειται για έναν χαλαρό και ήρεμο χωριό με γραφικά παλιά σπίτια και στενά σοκάκια. Τα οικήματα διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και στοιχεία της μοναστικής αρχιτεκτονικής, καθώς το χωριό άνηκε στη μονή Μεγίστης Λαύρας. Θα βρείτε μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping, για τη διαμονή σας και οι κλασικές ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις. Η επική παραλία της Συκιάς απέχει τρία χιλιόμετρα από το χωριό.

Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή γύρω από τη Συκιά και ανακαλύψετε την απίστευτη ακτογραμμή της με τη μοναδική θέα στο Άγιο Όρος και την ανεπανάληπτη ανατολή της!

Μερικές από τις παρακείμενες παραλίες είναι must-see, όπως η Βάλτη, το Λιναράκι, Πυγαδάκι ακι η Κληματαριά. Και βέβαια τις διάσημες παραλίες του Κριαριτσίου και Καλαμιτσίου.

Αξίζει να δείτε:

  • Την παλιά συνοικία της Συκιάς, όπου οι 6 γειτονιές έχουν παραμείνει όπως έμοιαζαν το 19ο αιώνα.
  • Την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείτε από το 1819 και η οποία καταστράφηκε 2 φορές καθώς και το παλιό σχολείο που χτίστηκε το 1870.
  • Σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται ένας  λόφος με το όνομα Κούκος καθώς υπάρχει και ένας παλιός οικισμός και νεκροταφείο, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού με αντικείμενα που συνέλεξαν οι κάτοικοι και που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή του χωριού τα παλιότερα χρόνια.

Το γνωρίζατε?

Για το όνομα Συκιά υπάρχουν αρκετές εκδοχές, όπως ότι έλαβε το όνομά του από μια γέρικη συκιά, γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το χωριό. Άλλη εκδοχή σχετίζει το όνομα με τη σκιά του Άθωνα (Άγιο Όρος) και μια άλλη ότι προήλθε από παράφραση της αρχαίας πόλης Σίγγος, που με το πέρασμα του χρόνου το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τέλος Συκιά.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X