Πύργος Σταυρονικήτα (Σάνη)

Πύργος Σταυρονικήτα (Σάνη)

Ο Πύργος Σταυρονικήτα, που είναι γνωστός και ως Πύργος της Σάνης χρονολογείται χρονολογείται με αρκετή βεβαιότητα στο β’ μισό του 14ου αιώνα και βρίσκεται στο λόφο εκεί που πιθανότατα βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Σάνης.

 

Ο πύργος σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση χωρίς σοβαρά στατικά προβλήματα. Το ύψος του είναι περίπου 10 μέτρα στη δυτική πλευρά και 12 μέτρα στην ανατολική. Η κάτοψή του έχει σχήμα ορθογώνιο με διαστάσεις 7,45x6,20 μέτρα. Ανήκει στην κατηγορία των λείων εξωτερικά πύργων με απλή και λιτή εξωτερική διάρθρωση. Είναι καλοφτιαγμένος, κτισμένος με ισχυρή προσεγμένη λιθοδομή στην οποία παρεμβάλλονται σποραδικά και άτακτα κομμάτια πλίνθων και κεράμων. Σαν συνδετικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί ασβεστοκονίαμα χωρίς κεραμιδότριμμα. Για την κατασκευή του πύργου έχουν επαναχρησιμοποιηθεί αρχαία ιωνίζοντα κιονόκρανα και αρχιτεκτονικά μέλη, όπως και μαρμάρινοι σταυροί από την παλαιοχριστιανική περίοδο.

 

Ο πύργος της Σάνης αποτελεί χαρακτηριστικό έργο της βυζαντινής
οχυρωματικής τέχνης του 13ου-14ου αιώνα, δεσπόζοντας επάνω στην χαμηλή
παράκτιο επιφανειακή προεξοχή της περιοχής

Θεωρείται ότι ο πύργος αποτελούσε κομμάτι της ακροπόλεως της αρχαίας Σάνης, μιας πόλης που άκμαζε μέχρι τη στιγμή που την κατέκτησαν οι Ρωμαίοι. Άλλοι πιστεύουν ότι ο πύργος λειτουργούσε ως παρατηρητήριο, απ’ όπου οι κάτοικοι διέκριναν τους πειρατικούς στόλους που πλησίαζαν. Χτισμένος σε έναν χαμηλό λόφο,  με φυσικά αμφιθεατρικό σχήμα, ο πύργος αποτελεί το σκηνικό του περίφημου Φεστιβάλ Σάνη, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο λόφο της Σάνης και συγκεντρώνει σημαντικούς καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

Το γνωρίζατε?

Η παράδοση λέει ότι ο Πύργος της Σταυρονικήτα ήταν μυστικά συνδεδεμένος με υπόγειο πέρασμα με τον Πύργο της Νέας Φώκαιας. Λέγετε ότι οι φύλακες των 2 πύργων ανταλλάσσανε μηνύματα μέσω φωτιάς όταν έβλεπαν τον εχθρό να έρχεται από τη θάλασσα ώστε να προειδοποιήσουν τους κατοίκους των 2 πόλεων να βρουν καταφύγιο.

Μη το χάσετε!

Μία ζωντανή μουσική συναυλία κάτω από τον έναστρο ουρανό!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X