Στάγειρα

Στάγειρα

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 80 χιλ

 

 

Τα Στάγειρα φημίζονται για το πάρκο Αριστοτέλη, το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής.

 

Τα Στάγειρα είναι χτισμένα στους πρόποδες του Στρατωνικού όρους σε υψόμετρο 500 μέτρων, στο δρόμο από Χαλκιδική προς Ουρανούπολη. Κατοικείται από πεντακόσιους περίπου ανθρώπους.  Εδώ βρίσκεται το πάρκο Αριστοτέλη, ένας πολύ ενδιαφέρον χώρος, όπου μπορείτε να συνδυάσετε τη μάθηση με την αναψυχή. Δεν πρόκειται για ένα τυπικό πάρκο αφιερωμένο στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη. Αντιθέτως, είναι ένα θεματικό πάρκο με διαδραστικά εκθέματα, που θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε φυσικά φαινόμενα στα οποία αναφέρεται ο Αριστοτέλης στα σπουδαία έργα του σχετικά με τη Φυσική.

Μπαίνοντας στα Στάγειρα θα σας τραβήξει την προσοχή ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου, μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, που κτίστηκε το 1814 με την βοήθεια της μονής Χελανδαρίου του Αγίου Όρους και είναι ένας από τους ελάχιστους στην Ελλάδα σε σταυροειδή ρυθμό. Αξίζει να τον δείτε και εσωτερικά γι’ αυτό ζητήστε από τον ιερέα να σας ανοίξει.

 

 

Παράλληλα, στην είσοδο του χωριού θα δείτε εκτός από το άλσος του Αριστοτέλη, στα αριστερά το λόφο του Αγίου Δημητρίου με το συγκρότημα των Σιδηροκαυσίων που κτίστηκε στην πρώιμη τουρκοκρατία. Τα Σιδηροκαύσια ήταν η έδρα του μεταλλείου και σημαντικό διοικητικό κέντρο της περιοχής με δικό του νομισματοκοπείο. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα μνημεία όπως πύργοι, δημόσια λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά, από την εποχή των Σιδηροκαυσίων.

Αξίζει να δείτε:

  • Το "Πάρκο του Αριστοτέλη" το οποίο βρίσκεται σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ. και προσφέρει απλόχερα θέα στον Άγιο Όρος και τον Κόλπο της Ιερισσού! Στο πάρκο θα δείτε πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που λειτουργούν βάση των φυσικών νόμων που περιέγραψε στα έργα του ο Αριστοτέλης και ιδιαίτερα στο έργο του “Τα φυσικά”.
  • ένα μέρος από τον πύργο του Μαδέμ Αγά που ήταν επί τουρκοκρατίας το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής και βρίσκεται μέσα στο πάρκο.
  • Την Παναγούδα, την παλιά εκκλησία στο επάνω μέρος του χωριού που έχει κτιστεί το 1903 μέσα σε βράχο, την επονομαζόμενη και Σπηλιώτισσα. Στο χώρο αυτό γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού στις 8 Σεπτεμβρίου. Δίπλα της υπάρχει ένας από τους πύργους της εποχής των Σιδηροκαυσίων και στη συνοικία κοντά της πολλά σπίτια είναι κτισμένα πάνω σε παλαιότερα του 15ου και 16ου αιώνα.

Μη το χάσετε!

Να περπατήσετε στα βήματα του Αριστοτέλη ξεκινώντας από το Πάρκο και φτάνοντας μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα σε ένα μοναδικό μονοπάτι 14χιλ. Το Αριστοτελικό μονοπάτι αποτελεί μέρος του δικτύου μονοπατιών Halkidiki Routes!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X