Πυργαδίκια

Πυργαδίκια

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 87,5 χιλ

 

 

Τα Πυργαδίκια είναι ένα μικρό ψαροχώρι, χτισμένο σ' ένα λόφο με υπέροχη θέα τόσο στο Άγιο Όρος όσο και τη Σιθωνία.

Το χωριό είναι χτισμένο σ' ένα βραχώδη σχηματισμό που βρίσκεται στην ακτή μεταξύ Σιθωνίας και Άθω. Περιβάλλεται από ελιές και χαμηλή βλάστηση. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και γι' αυτό από κάθε πλευρά του χωριού μπορείτε ν' ατενίσετε το μεγαλείο του Άθω και να θαυμάσετε την ομορφιά της χερσονήσου της Σιθωνίας.

Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια των Πυργαδικίων, απολαύστε το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, γνωρίστε τις υπέροχες ακρογιαλιές της περιοχής, χαλαρώστε τρώγοντας φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες πλάι στο αλιευτικό καταφύγιο.

Για την φιλοξενία των επισκεπτών στα Πυργαδίκια, υπάρχει μια πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων που εξασφαλίζουν άνετη και χαλαρωτική διαμονή. Ο επισκέπτης τόσο μέσα στο χωριό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να βρει ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που να ταιριάζουν στις απαιτήσεις του.
Στο λιμάνι των Πυργαδικίων έχει δημιουργηθεί αλιευτικό καταφύγιο που και αυτό ήρθε και συμπλήρωσε μια ακόμη πινελιά στην ομορφιά και την γραφικότητα του τόπου.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία, την επονομαζόμενη «Καστρέλα» της οποίας την εικόνα έφεραν από τον τόπο καταγωγής τους οι πρόσφυγες και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Αξίζει να δείτε:

  • Ο ναός του Αγίου Δημητρίου: Στο ναό αυτόν οφείλει το δεύτερο όνομά του το χωριό. Βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι τυπικό χαλκιδικιώτικο ξωκλήσι των μέσων του 19ου αι. Είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια μιας μικρής παλαιοχριστιανικής βασιλικής, της οποίας διακρίνονται τα θεμέλια γύρω από το σημερινό ναό.
  • Ο πύργος που βρίσκεται στη μέση της κοιλάδας "Κάμπος" στα ΒΑ. Του χωριού, και σε απόσταση περίπου 2 χιλ. Πιθανότατα πρόκειται για τον πύργο του μετοχιού της Μ. Δοχειαρίου, που αναφέρεται σε έγγραφο της του 1409. Σήμερα σώζεται ερειπωμένος ο πύργος σε ύψος 8μ. περίπου και ένα μέρος του περιτειχίσματος.
  • Οι εγκαταστάσεις του μετοχιού που σώζονται δυο κτίσματα (1885) και πολλά ερείπια, όλα οικοδομήματα νεότερα του 1821. Βρίσκονται περίπου πεντακόσια μέτρα ανατολικά του "Κάμπου", κοντά στη θάλασσα, και η επίσκεψή τους γίνεται από ένα χωματόδρομο μέτριας βατότητας. Στις εγκαταστάσεις του μετοχιού στεγάστηκαν οι πρόσφυγες, ώσπου να κτιστούν τα σπίτια στο χωριό.

Μη το χάσετε!

Ακόμα και δεν διαμένετε στα Πυργαδίκια, αξίζει να κάνετε μία στάση για φαγητό
σε μία από παραδοσιακές ψαροταβέρνες του με θέα τη θάλασσα!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X