Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 46,3 χιλ

Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στα νοτιο-δυτικά του Χολομώντα, έξι χιλιόμετρα περίπου από τον Πολύγυρο.

Ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 350 κατοίκους. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την υλοτομία. Τα αξιοθέατα της περιοχής είναι η διαδρομή Παλαιόκαστρο - Αγία Παρασκευή και ο παραδοσιακός οικισμός του χωριού, που είναι αξιοσημείωτος. Οι άνθρωποι διατηρούν τα έθιμα του τόπου τους. Διοργανώνουν πολλές τοπικές γιορτές και πανηγύρια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το κάστρο που έδωσε το όνομα στο χωριό, αν και δεν έχει χρονολογηθεί ακόμη η περίοδος της κατασκευής του, αξίζει την επίσκεψή σας Καταλαμβάνει την κορυφή ενός λόφου με μέγιστο υψόμετρο 767μ. και έχει υπέροχη θέση θέας.

Ολόκληρος ο οικισμός του παλιού χωριού, που έχει κηρυχθεί διατηρητέος, στον οποίο σώζονται αναλλοίωτα πολλά πέτρινα σπίτια, όπως του Γραμμένου, του Γερογιάννη, του Ανδρωνά, του Μανίκα, του Βαβδινού, του Στύλου. Πολλά άλλα επίσης έχουν αναπαλαιωθεί με σεβασμό στην αρχική μορφή τους, όπως του Τζίκα, του Περπερή, του Δρούγκα, του Σεραφείμ, του Μπαρή, του Τζάγκα, του Αποστολίδη.

Αξίζει να δείτε:

  • Η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο παλιό χωριό χτισμένη το 1864, ενώ το καμπαναριό της χτίστηκε το 1909.
  • Τα πετρόχτιστα εξωκλήσια της Παναγίας, της Αγία Παρασκευής, του Αγίου Χριστόφορου και του προφήτη Ηλία, χτισμένα μετά το 1830.
  • Σώζονται οι βάσεις από τέσσερα πέτρινα γεφύρια, στον παλιό τούρκικο δρόμο για τον Πολύγυρο, στις θέσεις Παλιογέφυρο, Αγίας Παρασκευής, Μεσιό γεφύρι και Καβρόλακας.
  • Στο δάσος του Παλαιοκάστρου που κυριαρχούν οι βελανιδιές, υπάρχουν πολλές θέσης φυσικής ομορφιάς, όπως και στα ποτάμια της Βατόνιας και του Καβρόλακκα, τα οποία σχηματίζουν αρκετές λιμνούλες και καταρράκτες, όπως στις θέσεις Καζανούδια, Σαμάρι και Κόκκινη Πέτρα.
  • Υπάρχουν αρκετές σπηλιές περιμετρικά του χωριού με κυριότερες την Τριακότρυπα ή Δρακότρυπα στα ανατολικά και τη Γούρνα στα δυτικά.

Μη το χάσετε!

Στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι
όπου αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο των «Φωταρών»!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X