Το τσίπουρο είναι ένα τοπικό μπράντι, είναι ένα ισχυρό αποσταγμένο ποτό που περιέχει περίπου 45 τοις εκατό αλκοόλη κατ ‘όγκο και παράγεται με απόσταξη από τα υπολείμματα από το στίψιμο των σταφυλιών (το υπόλειμμα από το πατητήρι).
Στον αποστακτήρα προστίθενται αρωματικές ύλες σε διάφορες αναλογίες, αν και υπάρχει τσίπουρο χωρίς καμία άλλη πρόσμειξη. Χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος, ο μάραθος, κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, η μαστίχα Χίου, τα χαρούπια, τα σύκα. Στην Κρήτη συνηθίζονται τα φύλλα καρυδιάς.