Ούζο & τσίπουρο

Ούζο & τσίπουρο

Το τσίπουρο είναι ένα τοπικό μπράντι, είναι ένα ισχυρό αποσταγμένο ποτό που περιέχει περίπου 45 τοις εκατό αλκοόλη κατ ‘όγκο και παράγεται με απόσταξη από τα υπολείμματα από το στίψιμο των σταφυλιών (το υπόλειμμα από το πατητήρι).

Στον αποστακτήρα προστίθενται αρωματικές ύλες σε διάφορες αναλογίες, αν και υπάρχει τσίπουρο χωρίς καμία άλλη πρόσμειξη. Χρησιμοποιείται ο γλυκάνισος, ο μάραθος, κυρίως στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, η μαστίχα Χίου, τα χαρούπια, τα σύκα. Στην Κρήτη συνηθίζονται τα φύλλα καρυδιάς.

 

Το ξέρατε αυτό?

Σύμφωνα με την παράδοση, η πρώτη παραγωγή του τσίπουρου ήταν έργο κάποιων Ελλήνων Ορθοδόξων μοναχών, αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα στο Άγιο Όρος.

Τσιπουροκάζανα:

Ξακουστές είναι οι "καζανιές" της Χαλκιδικής. Κάθε φθινόπωρο, η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου ("καζάνι") ακολουθεί την ίδια παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί! Τα τσιπουροκάζανα είναι η αφορμή για τα πρώτα γλέντια το χειμώνα σε κλειστούς χώρους, εκεί γύρω από τη φωτιά που καίει για την απόσταξη.

Μη το χάσετε!

Αν βρεθείτε σε καζάνι στη Χαλκιδική, να δοκιμάσετε το αγριογούρουνο στη γάστρα με δαμάσκηνα!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X