Ορμύλια

Ορμύλια

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 78 χιλ

Η Ορμύλια είναι ένα μικρό χωριό μεταξύ Κασσάνδρας και Σιθωνίας. Το πλησιέστερο θέρετρο στην Ορμύλια είναι τα Ψακούδια. Εκεί το πράσινο του πεύκου συναντά το καθαρό μπλε της θάλασσας.

 

Λέγεται ότι η Ορμύλια είναι οικισμός ιστορικού ενδιαφέροντος. Έχει χτιστεί στη θέση της αρχαίας Σερμύλης, της αποικίας των Χαλκιδέων, η οποία γειτνίαζε με την αρχαία Καλλίπολη. Η Ορμύλια παράκμασε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, ενώ αργότερα καταστράφηκε δύο φορές από τους Οθωμανούς. Η πρώτη καταστροφή της το 1821 ήταν σχεδόν ολοσχερής. Τότε χτίστηκε εκ νέου κι απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα.

 

Κέντρο κοινωνικής συμπαραστάσεως, ιατρικής προλήψεως και έρευνας "Παναγία η Φιλανθρωπινή":

Το Kέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» θεμελιώθηκε το 1982, οκτώ μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του Iερού Kοινοβίου Eυαγγελισμού Oρμυλίας, με αρχικό σκοπό να συμπαρίσταται με έμπρακτη προσφορά αγάπης πρός πάντας, αποβλέποντας στην βοήθεια, αγωγή, καλλιέργεια συνόλου της προσωπικότητας του ανθρώπου ως εικόνας του Θεού, υπό το φως της μακραίωνας ορθοδόξου μοναστικής παραδόσεως και παράλληλα να προωθεί με αντικειμενική προσφορά την πνευματική, κοινωνική, φιλανθρωπική, ιατρική, παιδευτική, πολιτισμική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του λαού της περιοχής.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία το κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή» έφτασε στο σημερινό λειτουργικό του επίπεδο, ενώ η αρχή της τρίτης του δεκαετίας το βρίσκει στα πρόθυρα μιας ουσιαστικής επέκτασης στην ιατρική έρευνα. Aπό ιστορικής απόψεως, το Κέντρο λειτουργεί έχοντας υπόψη την παράδοση της ανεπτυγμένης μοναστηριακής ιατρικής φιλανθρωπίας της εποχής του Bυζαντίου.

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή»

Αξίζει να δείτε:

  • Τον παλιό ανεμόμυλο χτισμένο στους λόφους πριν την είσοδο του χωριού.
  • Το γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γνωστό ως μοναστήρι της Ορμύλιας.Το μοναστήρι, αγιορείτικο μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, κτισμένο σε αντέρεισμα, αναπτύχθηκε ραγδαία και σήμερα, υπό την σκιάν της αγιορείτικης πνευματικής κληρονομιάς, αποτελεί πρότυπο του μοναστικού κοινοβίου στην Ελλάδα.
  • Το ησυχαστήριο του Αγίου Αρσενίου Βατοπεδίου που βρίσκεται ανάμεσα μεταξύ των μονών Ορμυλίας και Ιωάννου Προδρόμου. Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, υπήρξε ανάδοχος του Γέροντα Παϊσίου. Αναδείχθηκε ως μία από τις αγιότατες μορφές της Ορθοδοξίας των τελευταίων αιώνων.
  • Τους ναούς του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου που είναι χτισμένοι σε ένα λόφο.

Μη το χάσετε!

Να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και μέλι από τα κιόσκια
που θα δείτε πλάγια του κεντρικού δρόμου!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X