Νικήτη

Νικήτη

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 89,1 χιλ

 

H Νικήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στη Σιθωνία. Όταν θα την επισκεφτείτε θα καταλάβετε το γιατί. Η Νικήτη είναι ένας προορισμός για όλους, αφού συνδυάζει μια υπέροχη ακροθαλασσιά και έναν κουκλίστικο παραδοσιακό οικισμό πάνω στους λόφους.

Παραδοσιακή ή σύγχρονη; Η Νικήτη είναι και παραδοσιακή και σύγχρονη. Από τη μία πλευρά, στο παραλιακό μέτωπο, βρίσκεται μια αμμουδιά και γραφικοί κολπίσκοι με θαλασσί νερό και χρυσαφένια άμμο, όπου δε θα χορταίνετε το παιχνίδι και το κολύμπι. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ένα χωριό με πέτρινα σπίτια, στενά σοκάκια μια μικρή πλατεία με έναν πλάτανο, ένα ταβερνάκι κι ένα καφενείο, όπου δε θα χορταίνετε τη βόλτα.

Η Νικήτη ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, με τον αρχικό οικισμό να συγκεντρώνεται στη σημερινή τοποθεσία του παλιού χωριού. Πριν την ίδρυση του χωριού, το μέρος ήταν μοναστηριακό μετόχι. Οι μοναχοί θα πρέπει να ήταν αυτοί που κατά τον 14ο αιώνα ή και νωρίτερα έχτισαν τον πρώτο ναό στη θέση που τον 16ο αιώνα χτίστηκε η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που σήμερα χρησιμοποιείται ως κοιμητηριακός ναός και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Νικήτα.

Με πληθυσμό 3.000 κατοίκων, η σημερινή Νικήτη διαθέτει σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά καταλύματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν και το χειμώνα αλλά και οι εμπορικές επιχειρήσεις, καλύπτουν κάθε ανάγκη των επισκεπτών.

Αξίζει να δείτε:

  • Τον παραδοσιακό οικισμό της Νικήτης με τη μακεδονική αρχιτεκτονική των σπιτιών, τις χαρακτηριστικές καμινάδες που επιδεικνύουν την τέχνη των μαστόρων τους, το ναό του Αγίου. Νικήτα, χτισμένο το 1867 και το παλιό σχολειό προσφέρεται για έναν περίπατο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  • Να απολαύσετε μία απογευματινή βόλτα με ιστιοπλοϊκό από το λιμάνι του χωριού.
  • Το ¨Διάπλους του Τορωναίου κόλπου¨. Ένα αγώνα μαραθώνια κολύμβησης που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι η Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων ¨Σίθων’ και είναι παγκοσμίως γνωστός.

Μη το χάσετε!

Να επισκεφτείτε τον τεχνοχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ που στεγάζεται στις παλιές αποθήκες του Γεωργικού Συνεταιρισμού και να δείτε μία από τις πολλές ενδιαφέρουσες εκθέσεις που φιλοξενεί.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X