Νέος Μαρμαράς

Νέος Μαρμαράς

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 109 χιλ

 

Ο Νέος Μαρμαράς είναι ένας από τους πιο κοσμοπολίτικους οικισμούς στη Σιθωνία. Εδώ η χαλάρωση και η ξεκούραση συναντούν τη διασκέδαση για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Χτισμένος αμφιθεατρικά σ' ένα λόφο, ο Νέος Μαρμαράς είναι προορισμός γραφικός και πολύ αγαπητός τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες. Η παραλία του χωριού είναι μία από τις πιο όμορφες της περιοχής, ενώ ο οικισμός προσφέρει πολλές δυνατότητες διαμονής από camping μέχρι ένα από τα πιο πολυτελή και κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία. Μπαρ, ταβέρνες, καφέ, wine bar, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, κέντρο υγείας, υπάρχουν και λειτουργούν για να κάνουν τις διακοπές σας ξένοιαστες και αξέχαστες.

Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε μετά τον ξεριζωμό των Μικρασιατών από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας, το 1922. Οι πρώτοι κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στον Παρθενώνα, 5χιλόμετρα από το σημερινός Νέο Μαρμαρα, στους πρόποδες του βουνού Ίταμος, με σπάνια αρχιτεκτονική που διατηρείται μέχρι σήμερα και προσελκύει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για το έντονο παραδοσιακό του ύφος. Κατά την δεκαετία του 1970 ο Παρθενώνας εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν προς τα παράλια, όμως σήμερα πλέον στο πανέμορφο, πέτρινο χωριό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ¨παραδοσιακός οικισμός" συγκεντρώνονται ταβέρνες και ξενώνες, ενώ εκεί συναντάμε ένα περιποιημένο λαογραφικό μουσείο, αλλά και το «καζαναριό», όπου φτιαχνόταν παλιά το τσίπουρο.

Στο χωριό αξίζει να βρεθείτε ένα απόγευμα, ξεκινώντας από τον πευκόφυτο δρόμο του νέου Μαρμαρά και ανηφορίζοντας για 5 χιλιόμετρα προς τον Παρθενώνα.

Αξίζει να δείτε:

  • Το αντίγραφο της βάρκας “Σαντάλα” που βρίσκεστε στο λιμάνι του οικισμού.
  • Το κτιριακό συγκρότημα του μετοχιού Τριπόταμος του 19ου αιώνα που ανήκε στη μονή Κασταμονίτου και αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα μετοχιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χαλκιδικής.
  • Το νησάκι "Κέλυφος" που βρίσκεται μόλις 2 μίλια από την ακτή και προσφέρει ένα παρθένο μέρος με απότομες ακτές, βράχους, αγριελιές και έναν απίστευτο υποβρύχιο κόσμο.

Μη το χάσετε!

Να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X