Νεοχώρι

Νεοχώρι

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 72,6 χιλ

 

Το Νεοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων και απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αρναία ενώ περιβάλλεται από θαλερά και καταπράσινα δάση.

Δασικές περιοχές με καστανιές, βελανιδιές και οξιές και ο κεντρικός δρόμος, ασφαλτοστρωμένος, που φιδογυρίζει στον οικισμό συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό του Νεοχωρίου. Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική εκκλησία είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στον λόφο. Το συντριβάνι της και μια πηγή στον περίβολο χρησιμοποιούνται στις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης.

Ονομάστηκε Yenikoy (τουρκ. Νεοχώρι), σε αντιδιαστολή με το γειτονικό Παλαιοχώρι. Το χωριό συνεχίζει να υφίσταται με το ίδιο όνομα (Yenikoy) ή το σλάβικο του αντίστοιχο (Νοβοσέλο) στα νεότερα χρόνια. Το σημερινό του αντίστοιχο (Νεοχώρι) αντικατέστησε σταδιακά τα άλλα στα τέλη του 19ου αι.

Το Νεοχώρι είναι ένα από τα μαντεμοχώρια, που είχαν ως αποκλειστική ασχολία την εξόρυξη μεταλλευμάτων με ειδικά προνόμια και καθεστώς από την Μεγάλη Πύλη του Σουλτάνου και αρμόδιο το Μαντέμ Αγά, με έδρα το Μαχαλά (Στάγειρα).

Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, ενώ αρκετοί εργάζονται στα μεταλλεία, Αξίζει να αναφέρουμε την πολύ επιτυχημένη καλλιέργεια των κόκκινων φασολιών (μπαρμπουνοφάσουλα) στην περιοχή.

Αξίζει να δείτε:

  • Τα δύο πανηγύρια του Αϊ-Λιά και του Αγίου Αθανασίου (γιορτή οργανώνεται  του Αγίου Αθανασίου από το 1820 μέχρι σήμερα!) στο ομώνυμο παρεκκλήσι και τα οποία συνοδεύονται από πλούσιες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορούς, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, χειροτεχνίας με έργα Νεοχωριτών καλλιτεχνών).

Μη το χάσετε!

Το μεγαλύτερο πανηγύρι γίνεται στις 20 Ιουλίου, προς τιμήν του Προφήτη Ηλία, στον οποίο είναι αφιερωμένο και το εκκλησάκι στον ομώνυμο λόφο.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X