Μοναστήρια και ναοί εκτός του Αγίου Όρους

Μοναστήρια και ναοί εκτός του Αγίου Όρους

Η Χαλκιδική έχει πλούσια θρησκευτική παράδοση, σε συνδυασμό με την επιρροή του Αγίου Όρους, έχει αναδείξει μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής ναούς και μοναστήρια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποια από τα μοναστήρια που αξίζει να επισκεφτείτε:

1]. Μονή Ζωγράφου (Δήμος Νέας Προποντίδας):
Σύμφωνα με την παράδοση η Μονή Ζωγράφου ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τρεις μοναχούς, το Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη, αδέλφια που κατάγονταν από την Αχρίδα. Το 13ο αιώνα η μονή Ζωγράφου είχε μοναχούς Βουλγάρους γι αυτό είναι γνωστό και ως Βουλγάρικο. Στις αρχές του 18ου αιώνα και για πολύ καιρό, εκτός από τους Βούλγαρους κατοικούσαν σε αυτή και Σέρβοι, αλλά και πολλοί Έλληνες μοναχοί. Αλλά από τα 1845 και μέχρι σήμερα επικράτησε το βουλγαρικό στοιχείο και έμειναν μόνο Βούλγαροι μοναχοί. Από τα κτίσματα του μετοχίου Ζωγράφου σώζονται μέχρι σήμερα ο βυζαντινός πύργος που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, ο κεντρικός ναός που οικοδομήθηκε το 1842 και μία κρήνη του 1853 και τα κολληγόσπιτα. Η μονή βρίσκεται κοντά στα σημερινά Νέα Μουδανιά.

 

2]. Mοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Σιθωνία)
Το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θεωρείτε το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και με οικουμενική ακτινοβολία ενώ είναι ένα από τα πολλά μετόχια του Αγίου Όρους στην περιοχή της Ορμύλιας. Το μοναστήρι βρίσκεται στο χωριό του Βατοπεδίου και σύμφωνα με τις μαρτυρίες, υπάρχει από τον 12ο αιώνα. Στο μετόχι έμειναν αρχικά ένα κεντρικό κτίριο του 1903, ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και λίγοι μικροί αποθηκευτικοί χώροι. Το 1974 αγοράζεται από τη Μονή Σίμωνος Πέτρας και πλέον ως Σιμωνοπετρίτικο μετόχι δίνεται για την εγκατάσταση της γυναικείας αδελφότητας, η οποία τελεί υπό την καθοδήγηση του ηγουμένου της Σίμωνος Πέτρας. Σήμερα το Μοναστήρι είναι Σταυροπηγιακό και Πατριαρχικό και αριθμεί 120 μοναχές με ηγουμένη τη γερόντισσα Νικοδήμη.

 

3]. Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μεταμόρφωση (Σιθωνία)
Το Ιερό Ησυχαστήριο Τίμιος Ιωάννης Πρόδρομος ιδρύθηκε το έτος 1975 από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπασωτηρίου. Ο χώρος που στεγάστηκε το Μοναστήρι ήταν ο ίδιος με αυτόν που στεγαζόταν το παλιό αγιορίτικο μοναστήρι της Μονής Διονυσίου. Είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, αφιερωμένος στο Γενέσιο του Προδρόμου.

 

4]. Ησυχαστήριο Άγιος Αρσένιος Βατοπεδίου (Σιθωνία)
Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1986 και συστάθηκε με την προτροπή και την ευχή του Μακαριότατου Γέροντα Παϊσίου. Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, υπήρξε ανάδοχος του Γέροντα Παϊσίου. Αναδείχθηκε ως μία από τις αγιότερες μορφές της Ορθοδοξίας των τελευταίων αιώνων. Το Καθολικό είναι ναός βυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Πανηγυρίζει στις 10 Νοεμβρίου στη μνήμη του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και την 1 Οκτωβρίου της Αγίας Σκέπης, σύμφωνα με τη Βυζαντινή παράδοση.

 

5]. Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού - Αρναία (Κεντρική Χαλκιδική)
Η γυναικεία κοινοβιακή Ιερά Μονή Κοσμά του Αιτωλού βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, αγναντεύοντας το Άγιο Όρος. Η μονή είναι χτισμένη στον τόπο εμφανίσεως του Αγίου Κοσμά. Από το 1952 υπήρχε στο μέρος αυτό ένα εκκλησάκι. Η μονή θεμελιώθηκε το 1999 και θεωρείται η πρώτη στη Ελλάδα μονή αφιερωμένη στον μεγάλο διδάσκαλο το γένους. Το 2001 τελέσθηκαν τα θυρανοίξια της Ιεράς Μονής. Η μονή είναι ανοιχτή κάθε μέρα 9π.μ. – 1 μ.μ. και 4μ.μ. – 8μ.μ.. Πανηγυρίζει στις 24 Αυγούστου στην μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στον τόπο εμφανίσεως του Αγίου στις 23 Ιουλίου τελείται ιερά αγρυπνία. Δεύτερη εορτή της μονής τελείται στην μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12 Δεκεμβρίου.

 

6]. Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας (Βασιλικά, Θεσσαλονίκη)
Η Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας είναι σταυροπηγιακή μονή και χτίστηκε προς τιμή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας που μαρτύρησε το 304 μ.Χ. κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Η νότια και δυτική πτέρυγα της μονής αποτελούν μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων του 16ου αι. Το καθολικό της ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και ανάγεται στα χρόνια μετά την ανακαίνιση του 1830. Στη μονή ανήκει και το εξωκκλήσιο των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, το οποίο ιστορήθηκε από Γαλατσιάνους ζωγράφους το 19ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα μεταβυζαντινής ζωγραφικής στο χώρο της Χαλκιδικής. Στην εξωτερική πύλη της μονής υπάρχει Μνημείο για την Μάχη των Βασιλικών και τον οπλαρχηγό Καπετάν Χάψα. Μετόχιο της Μονής είναι ο Ναός της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

 

7]. Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - Ολυμπιάδα (Ανατολική Χαλκιδική)
Η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το γυναικείο μοναστήρι στην περιοχή της Ολυμπιάδας, αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

8]. Μετόχι Κρούνα, Ι.Μ. Χιλανδαρίου - Ιερισσό (Ανατολική Χαλκιδική)
Το μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου, στο Κάκκαβο είναι κτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία, πνιγμένη στο πράσινο. Το μετόχι αυτό δώρισε στο μοναστήρι ένας πλούσιος Τούρκος ο οποίος απέκτησε παιδιά μετά την θεραπεία της στείρωσης της γυναίκας του από τα σταφύλια του κλήματος που φύτρωσε με θαυματουργικό τρόπο στον τάφο του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου, κτίτορα της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου. Στο Κάκκαβο υπάρχει ναός της Ζωοδόχου Πηγής, κελλιά μοναχών, δύο ξενώνες, κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών, βιβλιοπωλείο και διάφορα εργαστήρια και σπίτια για τους εργάτες που διαμένουν εκεί.

 

Μη το χάσετε!

Αν θέλετε αν δείτε από κοντά ένα Αθωνικό μοναστήρι του 10ου αιώνα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τη Μονή Ζυγού που βρίσκεται στα σύνορα με Άγιο Όρος.

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X