Μεγάλη Παναγιά

Μεγάλη Παναγιά

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 75 χιλ

 

Η Μεγάλη Παναγιά είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οικισμούς του Δήμου Αριστοτέλη, γνωστή για το Μεγάλο Προσκύνημα χάρη στο οποίο πολύς κόσμος την επισκέπτεται κάθε χρόνο. Είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό εξαιρετικής ομορφιάς στην Κεντρική Χαλκιιδκής, περιτριγυρισμένο από πυκνόφυτους λόφους.

Ο οικισμός παλιότερα ονομαζόταν Ρεβενίκια και το σημερινό του όνομα το πήρε επίσημα το 1928. Είναι από τα παλαιότερα της Χαλκιδικής και αναφέρεται συχνά σε βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Ορους. Η τρέχουσα ονομασία αναφέρεται στο μικρό παρεκκλήσιο, που χτίστηκε κοντά στο χωριό κατά τον 19ο αιώνα. Το εκκλησάκι αυτό προσέλκυε τόσους πολλούς προσκυνητές, ώστε τελικά, οι προσκυνητές κατέληξαν να αποδώσουν το όνομά του στο χωριό και να το αλλάξουν σε "Μεγάλη Παναγιά".

 

Τον οικισμό παλαιότερα διέρρεαν τρία ποταμάκια, αλλά μονάχα ένα είναι ορατό στις μέρες μας. Ένα αναστηλωμένο, πέτρινο, τοξωτό γεφύρι με χιλιόχρονη ιστορία, στέκεται ακόμα δίπλα στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ενώνοντας τις δυο όχθες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις ελιές, την κτηνοτροφία, τον αγροτουρισμό, την υλοτομία. Παλιά είχε καλούς χτίστες που δούλευαν και στο Άγιο Όρος, καθώς και πολλές υφάντρες.

 

Αξίζει να δείτε:

  • Σε απόσταση περίπου 4 χλμ. σε βατό χωματόδρομο υπάρχει ακόμα ένα μοναστήρι -γυναικείο- που ονομάζεται Παναγία-Φοβερά Προστασία. Ο πιο παλιός ναός, πάντως, στη Μεγάλη Παναγιά είναι η λεγόμενη Παναγούδα, η οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κτίστηκε στα 1007 στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.
  • Επίσης, ο σημαντικός ναός είναι αυτός του Αγίου Βασιλείου, κτισμένος το 1955.
  • Να περπατήσετε στα σοκάκια του χωριού και να θαυμάσετε τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται το 19ο αιώνα.

Μη το χάσετε!

Να περπατήσετε στο παλιό πέτρινο, τοξωτό γιοφύρι που θα συναντήσετε στο δρόμο για το χωριό Γομάτι.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X