Λάκκωμα

Λάκκωμα

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 23,7 χιλ

Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, ο ημιορεινός οικισμός του Λακκώματος, σκαρφαλωμένος στους πρόποδες του Χαλκιδικιώτικου βουνού, είναι γνωστός για την παραδοσιακή υπόλευκη οικοδομική πέτρα του. Παράλληλα, προσφέρει ηρεμία στον επισκέπτη, και τον προσκαλεί να φτάσει μέχρι το βυζαντινό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του λόφου, να ατενίσει τη μοναδική θέα.

 

Οι κάτοικοί του προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από πρόσφυγες των περιοχών του Εύξεινου Πόντου και της Θράκης οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1923). Ασχολούνται κυρίως με την γεωργία.

Αξιόλογο είναι το βυζαντινό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία με την πανοραμική θέα στην κορυφή του λόφου. Το παρεκκλήσι χαρακτηρίζεται από την προσεγμένη διαρρύθμιση του εξωτερικού του χώρου που είναι φτιαγμένος από την παραδοσιακή γνωστή υπόλευκη πέτρα της περιοχής.

Χαρακτηριστικό παραδοσιακό προϊόν της περιοχής αποτελεί η υπόλευκη, οικοδομική πέτρα που είναι γνωστή και ως “Πέτρα Λακκώματος”.

Αξίζει να δείτε:

  • Κορυφαία εκδήλωσή κάθε χρόνο είναι αυτή που οργανώνεται στις 15 Αυγούστου, τα περίφημα “Λακκωματιώτικα”. Είναι εκδήλωση που συνταιριάζει την παραδοσιακή μουσική και το χορό με ξεχασμένες γεύσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες και τους προγόνους των πρώτων προσφύγων του τόπου.

Μη το χάσετε!

Να φτάσετε μέχρι το βυζαντινό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του λόφου, να ατενίσει τη μοναδική θέα.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X