Καλάνδρα

Καλάνδρα

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 90,6 χιλ

 

 

Η Καλάνδρα είναι ένα κλασσικό παραδοσιακό χωριό στα δυτικά της Χαλκιδικής. Θεμελιώθηκε τον 14ο αιώνα και σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες σχετιζόταν με τη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους.

Το χωριό γειτνιάζει με την αρχαία Μένδη,  μία ακόμη από τις αρχαίες αποικίες της Ερέτριας στην περιοχή, η οποία κατοικείτο από τον 9ο αιώνα έως τον 4ο αιώνα π.Χ. Αυτό καθιστά την περιοχή πολύ ενδιαφέρουσα από ιστορική άποψη και σίγουρα άξια επίσκεψης. Παράλληλα, το επίνειο της Καλάνδρας είναι ο γνωστός παραθεριστκός οικισμός του Ποσειδίου όπου στην απεραντοσύνη των 12 χιλ. πανέμορφης ακτής είναι εγκατεστημένες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, το μεγαλύτερο κάμπιγκ του Ε.Ο.Τ. στην περιοχή.

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όλη η δράση λαμβάνει χώρα στον παραλιακό οικισμό Ποσείδι, στο οποίο υπάρχουν εστιατόρια, καφετέριες και όμορφα μπαρ, είτε δίπλα στη θάλασσα είτε σε οροπέδια πάνω από τη θάλασσα, όπου η θέα από τις ψαρόβαρκες το βράδυ είναι απολαυστική.

Το χειμώνα, η "ζωή" μεταφέρεται στην όμορφη Καλάνδρα, όπου σαγηνεύει τον επισκέπτη της αναμειγνύοντας τα παλιά πέτρινα σπίτια, την αφθονία των φυσικών τοπίων, τον ζωντανό πολιτισμό της και την ευκαιρία να απολαύσεις τον συνδυασμό αυτής της αίσθηση με ηρεμία.

Η Καλάνδρα είναι γνωστή και για τον δραστήριο πολιτιστικός της σύλλογο που παρουσιάζει όλο το χρόνο ποικίλες εκδηλώσεις (θέατρο, εκθέσεις ζωγραφικής, χορούς, εκδρομές, λαογραφικές εκθέσεις κ.τ.λ.).

Αξίζει να δείτε:

  • Ένα χιλ. δυτικά του χωριού, σε μια πανέμορφη τοποθεσία έχοντας θέα όλο τον κάμπο, βρίσκεται η αξιόλογη εκκλησία της Παναγίας που κτίστηκε το 1619. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι στο εσωτερικό της σώζονται τοιχογραφίες από το 1619, που απεικονίζουν τη ζωή και τη σταύρωση του Χριστού.
  • Το ναό του Ποσειδώνα (4 χλμ. δυτικά από τον οικισμό) και κοντά σε αυτόν, το φάρο του Ποσειδίου του 1864.
  • Η μεγάλη εκκλησία της Καλάνδρας “Κοίμηση της Θεοτόκου” κτίστηκε το 1900 και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Είναι βασιλικού ρυθμού και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Μη το χάσετε!

Τα τοπικά πανηγύρια στις 15 και 23 Αυγούστου προς τιμήν της Παναγίας.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X