Μέλι

Μέλι

Η Χαλκιδική είναι η "μάνα της μελισσοκομίας". Με 6.500 μελισσοκόμους (32% του συνόλου της χώρας) και 1.910 τόνους παραγωγής εξαιρετικής ποιότητας μελιού ετησίως, δίκαια χαρακτηρίζεται ως το κέντρο μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

Ο Αριστοτέλης πριν από 2.400 χρόνια εκθείασε το μέλι και τις ωφέλειές του στον άνθρωπο με το επιχείρημα ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Σήμερα οι μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής συνεχίζοντας την παράδοση αξιοποιούν με τον αγνότερο τρόπο την πλούσια χλωρίδα της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και της Βόρειας Χαλκιδικής, παράγοντας μεγάλες ποσότητες μελιού. Οι μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχείων στο πευκόμελο το καθιστούν μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας.

Περιοχές παραγωγής: Νικήτη, Κασσάνδρα και Αρναία.

Μέσα στα πλούσια δάση της Χαλκιδικής και την ιδιαίτερη μελισσοκομική χλωρίδα της, το ελληνικό μέλι γράφει τη δική του ιστορία. Η μεγάλη ποικιλία των σπάνιων αρωματικών φυτών, τα ατέλειωτα δάση με τα πεύκα, τα δάση δρυός και καστανιάς προσφέρουν στις μέλισσες την εξαιρετική πρώτη ύλη, για να δημιουργήσουν το μοναδικό αυτό γευστικό και θρεπτικό θησαυρό.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μάθετε τα πάντα για τις μέλισσες και να κάνετε ότι θα έκανε κι ένας μελισσοκόμος για μία μέρα μέσα από μία διαδραστική εμπειρία στον Ταξιάρχη!

Μελισσοκομικά προϊόντα:

  • Μέλι είναι το πιο γλυκό δώρο της φύσης στον άνθρωπο! Το 70-80% του μελιού είναι σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει έχουν αναγνωριστεί 180!
  • Πρόπολη: Το αντιβιοτικό της φύσης! Είναι ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες
  • Κεραλοιφή: το παραδοσιακό “γιατροσόφι” με ευεργετικές ιδιότητες. Η συνταγή της είναι πολύ παλιά και τα δύο κύρια συστατικά της είναι το κερί μέλισσας και το ελαιόλαδο. Πολλές φορές προστίθενται διάφορα έλαια για πιο εξειδικευμένη χρήση. Για παράδειγμα βαλσαμόλαδο για βαθύτερη ενυδάτωση, αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο, λεβάντα κ.ά.
  • Βασιλικός πολτός: Είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από ειδικούς αδένες του φάρυγγα των εργατριών μελισσών και από αυτή την άποψη διαφέρει από το μέλι, αφού αυτό δεν εκκρίνεται από το σώμα των μελισσών. Παράγεται από τις μέλισσες ως τροφή για την βασίλισσα και για τις προνύμφες μελισσών που προορίζονται για μελλοντικές βασίλισσες. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Βελτιώνει τον βασικό μεταβολισμό, βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών, αυξάνει την ζωτικότητα. Προστατεύει τον οργανισμό από ιώσεις και λοιμώξεις.
  • Γύρη: Η ανθόσκονη που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι πλούσια φυσική τροφή σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, απαραίτητα αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε κυστίνη ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες. Η γύρη βελτιώνει την θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα.

Μη το χάσετε!

Δοκιμάστε Μουντοβίνα, το οποίο είναι απόσταγμα από μέλι. Ένα εξαιρετικά μοναδικό προϊόν που παράγουν οι μελισσοκόμοι στην περιοχής της Αρναίας αφού προσφάτως η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής.

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X