Ιστορικό – Λαογραφικό μουσείο Αρναίας

Ιστορικό – Λαογραφικό μουσείο Αρναίας

Το Ιστορικό – Λαογραφικό μουσείο Αρναίας στεγάζεται στο κτίριο που είναι γνωστό ως Γιατράδικο, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα διατηρητέα κτίρια στη Χαλκιδική (1750-1755). Πρόκειται για μια διώροφη κατασκευή, χτισμένη σε μακεδονικό ρυθμό με πύργο και προεξέχον μπαλκόνι. Στο ισόγειο βρίσκεται η έκθεση των αγροτικών τεχνουργημάτων, φωτογραφίες της περιόδου 1880-1950, διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης των ντόπιων καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στη μελισσοκομία, την οικοδομή, τους φούρνους κλπ. Ο ημιώροφος στεγάζει συλλογή ξυλουργικών εργαλείων και αντικειμένων από το παραδοσιακό καφενείο. Στον πρώτο όροφο μπορείτε να δείτε τον αργαλειό και διάφορα εργαλεία ύφανσης καθώς και μια παλαιά πυροσβεστική αντλία, βάρη, σκάφες και ένα μαγκάλι. Ξεχωρίζουν οι παραδοσιακές φορεσιές των ντόπιων καθώς και το δωμάτιο, όπου αναπαρίσταται ένα παραδοσιακό εσωτερικό Αρνιώτικου σπιτιού.

Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 1999, όταν οι κάτοικοι της περιοχής, ως οι μοναδικοί δωρητές των εκθεμάτων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διάσωσης του πολιτιστικού πλούτου του τόπου τους. Στις προθήκες των τοίχων του αρχοντικού ο επισκέπτης μπορεί να δει, μέσα από δώδεκα μικρές θεματικές ενότητες, οικογενειακά κειμήλια, αντικείμενα του καθημερινού υλικού βίου, όπως κτηνοτροφικά, γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία, και πλήθος άλλων αντικειμένων της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης της Χαλκιδικής.

Αξίζει να δείτε:

  • Το πρώτο ραδιόφωνο που ήρθε το 1941 στο χωριό.
  • Την εξαιρετικού ενδιαφέροντος πυροσβεστική αντλία 200 ετών που βασίζεται στην πυροσβεστική αντλία που εφευρέθηκε από τον Κτεσίμπιο (285-220 π.Χ.).

Πληροφορίες επίσκεψης:

Μέρες λειτουργίας: Καθημερινά [Δευτέρα-Κυριακή]

Ώρες λειτουργίας: 10.00πμ-14.00μμ

Εισιτήρια: 2/το άτομο | είσοδος για σχολεία: 1/μαθητής/τρια .

Δυνατότητα απογευματινής επίσκεψης για group κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
23723 50100, 50130, 50121

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X