Γαλάτιστα

Γαλάτιστα

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 30,9χιλ

Η Γαλάτιστα είναι μια μικρή πόλη στην ορεινή Χαλκιδική, που σίγουρα αξίζει την επίσκεψή σας, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλες τις εποχές του χρόνου.

Η πόλη παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί πολλές εκκλησίες και επαύλεις. Το πιο σημαντικό και κύριο μνημείο της είναι ο Βυζαντινός Πύργος της Γαλάτιστας. Χρονολογείται από την Βενετική περίοδο και συνδέεται με το Άγιο Όρος. Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση νερού για ην περιοχή. Ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει αυτή τη θεωρία είναι οι δύο νερόμυλοι που ανακαλύφθηκαν σε γειτονική τοποθεσία.

Στη Γαλάτιστα θα συναντήσει κανείς αρκετά διατηρητέα μακεδονίτικα αρχοντικά. Δίπατα και διαμπερή με κατεύθυνση προς την πεδιάδα (νότος) τα κτίσματα αυτά έχουν όλα τα στοιχεία ενός γνήσιου μακεδονικού οίκου: εσωτερικό μπαλκόνι και σκάλα, σάλα (σαλόνι), δοξάτο (πίσω δωμάτιο), δωμάτια, κάμαρες (υπνοδωμάτια), κατώι (αποθήκη στο υπόγειο) και εσωτερική τουαλέτα στο ισόγειο. Στην κατασκευή τους κυριαρχεί η πέτρα καλλυμμένη με άσπρο σοβά και το ξύλο (πατώματα με σανίδια, στηρίγματα ταβανιού και σκάλας, κάγκελα εξωτερικά και εξωτερικά).

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι μάστορεςχτίστες από τη Γαλάτιστα ήταν από τους καλύτερους της εποχής στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να δείτε:

  • Η Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, που μαρτύρησε το 304 μ.Χ. κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού και χτίστηκε το 888 μ.Χ.
  • Τις σημαντικές εκκλησίες, όπως Άγιος Νικόλαος (~1800), Παναγία (~1800), Άγιος Πρόδρομος (~1800), Άγιος Δημήτριος (1813, επισκευάστηκε 1832), Αγία Παρασκευή (1815), Άγιος Γεώργιος (1816 από Ιγνάτιο, επισκευάστηκε 1895. Είναι αφιερωμένη και στον Άγιο Χαράλαμπο)
  • Τον Πύργο της Γαλάτιστας, σήμα κατατεθέν του χωριού με τους δύο νερόμυλους.

Μη το χάσεις!

  • Το ετήσιο Φεστιβάλ της Γαλάτιστας που διοργανώνει η Νεολαία Γαλάτιστας.
  • Τα τοπικά παραδοσιακά έθιμα: το έθιμο του "Γάμου της Μανιώς" στις 7 Γενάρη και το έθιμο της "Καμήλας" στις 6 Γενάρη (Θεοφάνεια).

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X