Όταν μιλάμε για ψάρια και θαλασσινά, τότε η Χαλκιδική είναι αυτή που μας έρχεται πρώτα στο μυαλό! Την "τέχνη" της αλιείας, τη φέρανε στη Χαλκιδική οι Μικρασιάτες Ελληνες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή συνεχίζοντας την παράδοση!
Οι ψαράδες της Χαλκιδικής δουλεύουν στη θάλασσα και διαθέτουν καθημερινά φρεσκότατα ψάρια που μπορεί να τα απολαύσει κανείς μαγειρεμένα στις ταβέρνες της περιοχήςή να τα αγοράσετε σε ένα από τα ψαροχώρια της όπως η Νέα Μουδανιά, Νέα Σκιώνη, το Πόρτο Κουφό, την Αμμουλιανή καά.