Ψάρια και θαλασσινά

Ψάρια και θαλασσινά

Όταν μιλάμε για ψάρια και θαλασσινά, τότε η Χαλκιδική είναι αυτή που μας έρχεται πρώτα στο μυαλό! Την "τέχνη" της αλιείας, τη φέρανε στη Χαλκιδική οι Μικρασιάτες Ελληνες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή συνεχίζοντας την παράδοση!

Οι ψαράδες της Χαλκιδικής δουλεύουν στη θάλασσα και διαθέτουν καθημερινά  φρεσκότατα ψάρια που μπορεί να τα απολαύσει κανείς μαγειρεμένα στις ταβέρνες της περιοχήςή να τα αγοράσετε σε ένα από τα ψαροχώρια της όπως η Νέα Μουδανιά, Νέα Σκιώνη, το Πόρτο Κουφό, την Αμμουλιανή καά.

 

Ένα από τα πιο διάσημα θαλασσινά της Χαλκιδικής είναι τα περίφημα μύδια Ολυμπιάδος που ξεχωρίζουν για το μέγεθος τους και την ανεπανάληπτη γεύση τους! Τα νερά του Στρυμονικού κόλπου δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια μεγάλων και νόστιμων μυδιών, που μαγειρεύονται με δεκάδες τρόπους. Από τα ανάλαφρα αχνιστά μύδια με ελάχιστα αρωματικά στα μύδια σαγανάκι και στα κλασικά τηγανητά, τα μύδια αναδεικνύονται εξαιρετικός θαλασσινός μεζές πλάι σε ένα ποτήρι ούζο ή μια δροσερή μαλαγουζιά από την περιοχή.

Το ξέρατε αυτό?

Η Αμμουλιανή διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην κεντρική Μακεδονία. Γι αυτό και οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες  στα ψαροκάικα του λιμανιού, όπου αναβιώνοντας το πατροπαράδοτο έθιμο του «γρίπου», τους μαθαίνουν τις τεχνικές του ψαρέματος. Η ψαριά καταλήγει στο λιμάνι, όπου ψήνεται επί τόπου και συνοδεία αγιορείτικου τσίπουρου και κρασιού μετατρέπεται σε γιορτή της θάλασσας και της χαράς!

Μη το χάσετε!

Να δοκιμάσετε τα μύδια Ολυμπιάδος είτε τηγανιτά είτε αχνιστά, με ή χωρίς το κέλυφος!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X