Τυροκομικά προϊόντα

Τυροκομικά προϊόντα

Οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, η βλάστηση της Χαλκιδικής και η ισχυρή κτηνοτροφική παράδοση έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή κτηνοτροφικών παραγόντων υψηλών προδιαγραφών. Το κατσικίσιο παραδοσιακό τυρί Χαλκιδικής, παράγεται από αμιγές κατσικίσιο γάλα και έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ο ορεινός όγκος Χολομώντα όπου βρίσκονται οι περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες έχει ιδιάζοντα εδαφοκλιματολογικά στοιχεία και ειδική βλάστηση που συμβάλλουν θετικά στην ευνοϊκή σύνθεση του κατσικίσιου γάλακτος για την παραγωγή τυριού. Με σεβασμό στην παράδοση, οι κτηνοτρόφοι τυροκόμοι της Χαλκιδικής παράγουν σημαντικές ποσότητες κατσικίσιου τυριού. Η υψηλή ποιότητα και η μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το καθιστούν απαραίτητο για σωστή και υγιεινή διατροφή.

Περιοχές παραγωγής: Κεντρική και Βόρεια Χαλκιδική.

Η απασχόληση με την κτηνοτροφία στη Χαλκιδική βρίσκει τις ρίζες του στα αρχαία χρόνια. Το γάλα από τα ζώα χρησιμοποιείτε για την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων όπως γιαούρτι, οργανικό κατσικίσιο τυρί, μυζήθρα, γραβιέρα αλλά ακόμα και βούτυρο, όλα τους όμως αγνά και πλούσια σε γεύση!

Το ξέρατε?

Ο Χαλκιδικιώτης τυροκόμος, κ. Ιωάννη Σταθώρης στην Ιερισσό κατέχει το ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες για την παρασκευή του μεγαλύτερου «κατσικίσιου πετρωτού» τυριού που ζύγιζε 939 κιλά ενώ χρησιμοποίησε 6.000 λίτρα γάλατος!

Μη το χάσετε!

Αν βρίσκεστε στη Χαλκιδική το Πάσχα, δοκιμάστε την τοπική γαλατόπιτα!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X