Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού

Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιερισσού είναι το πρώτο 3D θέατρο στερεοσκοπικής προβολής στην Ελλάδα από το 2004.

Οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μαγικό, τρισδιάστατο ταξίδι στο Άγιο Όρος και μια παρουσίαση της μοναστικής ζωής και της χιλιετούς ιστορίας της Μοναστικής Πολιτείας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο «περιβόλι της Παναγίας», η απομόνωση και η γαλήνη βοηθούν την ψυχή ν' αναγεννηθεί. Ο ήχος της καμπάνας, το θρόισμα των φύλλων, τα βυζαντινά κειμήλια δημιουργούν την ατμόσφαιρα που η ψυχή χρειάζεται για να ησυχάσει.

Αξίζει να δείτε:

Προβάλλονται, επίσης, ο "Θαλασσόκοσμος" : Αισθανθείτε τη μαγεία των τσιπούρων και των συναγρίδων που κολυμπούν ανάμεσα σας και τα σαλάχια που περνούν από πάνω σας, μην ξεχαστείτε όμως και αγγίξετε τις σμέρνες. Προσπαθείστε να πιάσετε τους τεράστιους ροφούς και τους τόνους, αλλά κρυφτείτε από τους επικίνδυνους καρχαρίες που ψάχνουν για τη λεία τους. Απολαύστε τις μέδουσες σε ένα μαγικό χορό και τα τροπικά φανταχτερά ψαράκια σε μια φανταστική παρέλαση. Η τρισδιάστατη αυτή βιντεοταινία, που προβάλλεται αποκλειστικά στην Ιερισσό Χαλκιδικής, είναι παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού και είναι γυρισμένη στο ενυδρείο Ηρακλείου Κρήτης (www.cretaquarium.gr).

Αξίζει να δείτε:

  • Στο Κέντρο υπάρχει, επίσης, εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής. Την περίοδο αυτή φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση "Άγιο Όρος για όλους" του Ευθύμιου Βαρλάμη.

    Ο Βαρλάμης καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί μέσα στο Άγιο Όρος. Οι μονές απεικονίζονται όχι φωτογραφικά αλλά με τρόπο ρεαλιστικό και ο εξειδικευμένος φωτισμός των έργων αναδεικνύει την πανταχού παρούσα πνευματικότητα. Έτσι ο επισκέπτης νιώθει ότι περπατάει ανάμεσα στα μοναστήρια του Άθωνα. Στο τέλος της περιήγησης ο επισκέπτης καλείται να εισέρθει στο  κλειστό δωμάτιο  που ονομάζεται  «Παράκληση των Μοναχών». Πρόκειται για μια εγκατάσταση-σκηνοθεσία που συνδυάζει τη ζωγραφική με το φωτισμό και την ψαλμωδία. Με την είσοδο του στο δωμάτιο, ο επισκέπτης γίνεται κοινωνός  της μυσταγωγίας και της κατάνυξης της τελετουργικής αγιορείτικης παράκλησης.

    Ο Βαρλάμης πίστευε ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη ζωή των μοναχών. Η Πνευματικότητα, η Πίστη, η Υπακοή, ο Σεβασμός στο Περιβάλλον, η Πειθαρχία, η Λιτότητα, είναι οι αξίες που χαρακτηρίζουν της Αθωνική Πολιτεία και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν ένα στήριγμα στην «κρίση» που βιώνουν τα τελευταία χρόνια.

    Η έκθεση έχει σκοπό να δείξει την αξία και την σημασία που έχει το Άγιο Όρος για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας και θρησκευτικής πεποίθησης.

Πληροφορίες και ώρες προβολών:

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X