Αρτοσκευάσματα

Αρτοσκευάσματα

Στους παραδοσιακούς αλλά και σύγχρονους φούρνους της Χαλκιδικής, ζυμώνονται και ψήνονται μοναδικά προϊόντα άρτου και αγνές αρτολιχουδιές. Το σκληρό σιτάρι που καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στη Χαλκιδική και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και λιπαρά οξέα, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη και οι παραδοσιακές συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά το μετατρέπουν σε πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα. Η υψηλή θρεπτική αξία των πρώτων υλών και ο σεβασμός στην παράδοση έχουν κάνει τα αρτοσκευάσματα της Χαλκιδικής πασίγνωστα και ανάρπαστα στους επισκέπτες της.

Το ξέρατε?

Στο νησί της Αμμουλιανής, με μόνιμο πληθυσμό 500 κατοίκων, που αποτελεί το "κρυμμένο" μυστικό της Χαλκιδικής, η τέχνη της μαγειρικής και οι παραδοσιακές συνταγές εξακολουθούν και φτιάχνονται από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουλιανής. Πρόκειται για συνταγές που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά το 1922. Συγκεκριμένα όμως, η Αμμουλιανή φημίζεται για τα "αμυγδαλωτά λουλούδια" της! Πρόκειται για ένα γλυκό που ζυμώνεται στο χέρι με υπομονή και τέχνη κομμάτι κομμάτι μέχρι να γίνει ένα μικρό γλυπτό. Οι γυναίκες του νησιού μαθαίνουν την τέχνη των σπιτικών γλυκών στις νεότερες γενιές οι οποίες τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις των χαμένων πατρίδων και τα φτιάχνουν σε πρώτη ευκαιρία.
Είναι τα γλυκά που μοιράζονται σε αρραβώνες, βαφτίσεις και γάμους αλλά προσφέρονται και ως μπομπονιέρες.

Μη το χάσετε!

Να δοκιμάσετε ένα από περίφημα "αμυγδαλωτά" της Αμμουλιανής!

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X