Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολύγυρου

Το Μουσείο του Πολυγύρου αποτελεί το σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο της Χαλκιδικής και
στεγάζεται στην πλατεία "Ηρώων" στο κέντρο της πόλης. Το Μουσείο Πολυγύρου φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη Χαλκιδική, που παρουσιάζουν σημαντική πολιτισμική ιστορία από τα προϊστορικά ήδη χρόνια.

 

Πήλινα ειδώλια και νομίσματα από την Όλυνθο, αγγεία από την Τορώνη, κομμάτια από την οροφή του ναού του Διός στην Καλλιθέα, λειψανοθήκες, αλιευτικός εξοπλισμός, λυχνάρια, κοσμήματα, αμφορείς από την Άκανθο (τη σύγχρονη Ιερισσό) και ταφικές στήλες καθώς και το άγαλμα μιας γυναίκας από τον 1ο αιώνα μ.Χ, που προέρχεται από το ιερό ενός θεοποιημένου ήρωα από το Στρατώνι είναι μερικά από τα ξεχωριστά εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου.

 

Η έκθεση του νέου Μουσείου αναπτύσσεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Τόπος και Ιστορία, Προϊστορικές κοινωνίες, Ιστορικοί χρόνοι, Συλλογές και Δωρεές. Παρουσιάζονται ευρήματα από τους πιο σημαντικούς προϊστορικούς οικισμούς και νεκροταφεία της Χαλκιδικής, τον Άγιο Μάμα, την Όλυνθο και την Τορώνη, το Κριαρίτσι και τη Νέα Σκιώνη, ενώ επιλεγμένα εκθέματα των ρωμαϊκών χρόνων, επιτύμβια αγάλματα και στήλες, προετοιμάζουν τον επισκέπτη πριν την ολοκλήρωση της ενότητας Ιστορικοί Χρόνοι. Στην αίθουσα που εκτίθενται οι Συλλογές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η αξιόλογη Συλλογή Λαμπρόπουλου.

Τρέχουσα έκθεση:

Η έκθεση εμπλουτίζεται με πολυμεσικές εφαρμογές, όπως διαδραστικό χάρτη-χρονολόγιο που διατρέχει την ιστορία της Χαλκιδικής και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, διαδραστικές οθόνες που αφορούν στην Ιστορία της Έρευνας με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών και ερευνητών στην περιοχή, στις Γραπτές Πηγές που αναφέρονται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Χαλκιδική, καθώς και στην προσωπικότητα του Αριστοτέλη, του μεγάλου Σταγειρίτη φιλοσόφου.

Αξίζει να δείτε:

Mέσα από τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) παρουσιάζεται η ανασκαφική δραστηριότητα με τρόπο εύληπτο και παραστατικό, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαδικασία και το αποτέλεσμα μιας ανασκαφής που καταλήγει στη συντήρηση, μελέτη και παρουσίαση των ευρημάτων στο Μουσείο. Επιπλέον, οθόνες με τοπία και αρχαιότητες, εμπλουτισμένα με εικόνες από διαχρονικές δραστηριότητες στην περιοχή, καθώς και βίντεο από την περιοδική έκθεση της Συλλογής Λαμπρόπουλου που παρουσιάστηκε στο Μουσείο το 2019 συμπληρώνουν την πολυεπίπεδη πληροφόρηση για το κοινό.

Πληροφορίες επίσκεψης:

Μέρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή (Τρίτη ΚΛΕΙΣΤΑ)
Ώρες λειτουργίας: 08.30πμ - 15.30μμ (τελευταία είσοδος 15.00)

: 23710 21330

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X